Svet 10.11.2017 6:00

Revija Stripburger na festivalu GRAF v Madridu

Madrid, 10. novembra - V Madridu od danes do 12. novembra poteka 10. edicija festivala GRAF, na kateri sodeluje tudi slovenska stripovska revija Stripburger. Poleg sejemske stojnice se Stripburger predstavlja še z razstavo sitotiskanih plakatov z naslovom Stripburger v tisku: 25 let.

Ljubljana, knjigarna Konzorcij. Stripovska revija Stripburger. Foto: Stanko Gruden/STA

Ljubljana, knjigarna Konzorcij.
Stripovska revija Stripburger.
Foto: Stanko Gruden/STA

Kot so sporočili iz zavoda za umetniško in kulturno produkcijo Forum Ljubljana, bo odprtje razstave pospremil pogovor o 25. letnici izhajanja revije in poti, ki jo je Stripburger prehodil od fan-zina do pro-zina. Ta pot je bila vijugasta in ne povsem brez ovir, a prav zato toliko bolj poučna in zanimiva, zato lahko služi kot odličen študijski primer, kako se (so)ustvarja domačo stripovsko sceno, so zapisali.

Stripburgerjeve barve bodo v Madridu zastopali člani uredništva Bojan Albahari, Kaja Avberšek in Tanja Skale.

Festivala GRAF je manjši festival, ki predstavlja dinamičnost in avtorsko raznolikost stripovskega medija in neodvisnega založništva. Letno se zvrstita dve ediciji - spomladanska v Barceloni in jesenska v Madridu.

Osrednji dogodek festivala je sejem neodvisnih založnikov, na katerem se predstavljajo avtorji, grafični kolektivi in mali založniki, program pa dopolnjujejo še razstave, okrogle mize in pogovori ter delavnice. GRAF je tako v petih letih delovanja zaživel kot živahno srečališče mlade neodvisne stripovske in grafične scene v Španiji.

Stripburger se je spomladi na Pirenejskem polotoku že uspešno predstavili na festivalu Gutterfest v katalonski prestolnici Barceloni, kjer je premiero doživela 69. številka Stripburgerja, v kateri s svojimi stripi sodeluje tudi več predstavnikov brsteče španske striparsko-zinovske scene.

Stripburgerjeva mednarodna ofenziva se bo nadaljevala decembra, ko se odpravlja v Marseille na francoski neodvisni grafični in stripovski festival Vendetta, ki ga organizira kultni kolektiv Le Dernier Cri!