Slovenija 10.11.2017 8:30

V SSG v Trstu premiera komedije Resnica v režiji Alena Jelena

Trst, 10. novembra - Novo sezono Slovenskega stalnega gledališča (SSG) v Trstu bo drevi uvedla premiera komedije mladega francoskega dramatika Floriana Zellerja Resnica v režiji Alena Jelena. Besedilo govori o vlogi resnice in laži v partnerskih odnosih in o tem, ali je res dobronamerna laž potrebna in koristna za ohranitev mirnega sobivanja, so zapisali v SSG.

Ljubljana. Režiser Alen Jelen. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Režiser Alen Jelen.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Vezna nit sezone SSG 2017/2018 so privlačnosti oziroma dinamike medčloveških odnosov. Uvajajo jo z Zellerjevo (1979) urbano komedijo iz leta 2011, ki je že doživela veliko prevodov v tuje jezike in bila uprizorjena na številnih odrih. Zeller se je sprva uveljavil kot pisatelj in je prejemnik vidnih francoskih literarnih nagrad. Ko je začel pisati za gledališče, ga je eden najbolj uglednih britanskih dnevnikov označil za "najbolj vznemirljivega avtorja nove dramatike".

Komedijo Resnica navdihuje tradicija francoskega vodvila, krajše lahkotne komedije ali burke s pevskimi vložki, a ni le situacijska, temveč tudi konverzaciijska komedija. "Dva para se v njej zapletata v zrcalno igro prikritih resnic in odkritih laži, da bi uspešno prebrodila nezvestobo v trikotniku, kjer sta mož in ljubimec iste ženske tudi najboljša prijatelja," so vsebino povzeli v SSG.

Za slovenski prevod je poskrbel Aleš Berger, novo uprizoritev SSG pa podpisuje režiser Alen Jelen, ki je že režiral v Trstu in se je "izkazal s smislom za komedijsko govorico, ko je leta 2013 uprizoril Feydeaujev vodvil Ne sprehajaj se no vendar čisto naga".

Jelen je za gledališki list predstave povedal, da je komedija danes na slabem glasu predvsem zato, ker se jo danes "pogosto enači s poplavo najrazličnejših na hitro narejenih gostilniških variant stand-upa in tem, da lahko gledalce zabava že vsak, ki zna povedat kakšen masten vic". A je po njegovih besedah komedija veliko več: "Je resen posel ne samo za avtorja, ampak tudi za režiserja in igralca." V uprizoritvi Resnica je Jelen "poiskal podtone komičnih situacij in jih je skupaj z igralci nadgradil z izvirnimi elementi in šalami".

Zasedba bo imela izrazito tržaški igralski predznak, saj se na oder Kulturnega doma kot gostja vrača igralka Lučka Počkaj. Ob njej bodo nastopili Daniel Dan Malalan, ki je od letošnje sezone član igralskega ansambla SSG ter dolgoletni član in predstavnica mlajše generacije tega umetniškega jedra, Vladimir Jurc in Tina Gunzek.

Predstavo so z režiserjem sooblikovali še scenografka Urša Laboda, kostumografka Belinda Radulović in Darja Hlavka Godina, ki je poskrbela za izbor glasbe. Nova uprizoritev SSG je nastala s podporo Fundacije CRTrieste.

Ponovitve predstave bodo v Trstu na sporedu do konca novembra, ko bo predstava gostovala tudi v goriškem abonmajskem programu, kjer bo odprla sezono.