Slovenija 10.11.2017 7:00

V SNG Maribor premiera romantičnega baleta Silfida

Maribor, 10. novembra - Balet SNG Maribor bo nocoj premierno izvedel romantični balet Silfida na glasbo norveškega skladatelja Hermana Severina Loevenskiolda. Zgodbo o nemogoči ljubezni med nadnaravnim bitjem in naivnim škotskim mladeničem je na mariborski oder postavila danska koreografinja Karina Elver, glavni vlogi bosta odplesala Catarina de Meneses in Yuya Omaki.

Maribor. SNG Maribor. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Maribor.
SNG Maribor.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Praizvedba prve različice enega prvih večjih romantičnih baletov je bila leta 1832 v Parizu v koreografiji Filippa Taglionija, ki je balet ustvaril za svojo hčer Marie Taglioni. A se je do danes ohranila le različica v koreografiji danskega baletnega mojstra Augusta Bournonvilla (1805-1879), ki je bila ustvarjena posebej za tedaj mednarodno priznano dansko balerino Lucile Grahn. Premiera Bournonvillove različice na glasbo mladega skladatelja Hermana Severina Loevenskiolda je bila leta 1836 v Koebenhavnu.

Bournonvillu ostaja zvesta tudi mariborska različica v koreografiji Karine Elver, za katero je bila Silfida ena prvih baletnih predstav, v katerih je nastopala kot majhna deklica. Po njenem mnenju gre za enega brezčasnih baletov, tudi zaradi tega ker obravnava nekatere večne teme, kot je hrepenenje po drugačnem, neznanem, boljšem od vsega, kar človek že ima.

Vlogo Silfide bosta odplesali Catarina de Meneses in Asami Nakashima, vlogo Jamesa pa Yuya Omaki in Ionut Dinita. Med drugim nastopajo še Tijuana Križman Hudernik, Branka Popovici, Filip Jurič, Alexandru Pilca, Tanja Baronik in Klavdija Stanišič.

Simfoničnemu orkestru SNG Maribor dirigira Simon Robinson, scenografija in kostumografija sta delo Mikaela Melbyeja.