Svet 11.11.2017 6:00

V Zagrebu se začenja 15. filmski festival

Zagreb, 11. novembra - Švicarski kandidat za nominacijo za oskarja, komedija Božanski red Petre Volpe, bo danes odprl 15. filmski festival v Zagrebu. Na njem bodo do 19. novembra predvajali več kot 100 filmov v petih tekmovalnih in več spremljevalnih programih. V spremljevalnem programu sta tudi slovenska filma Ivan režiserja Janeza Burgerja in Družinica Jana Cvitkoviča.

Ljubljana. Režiser Jan Cvitkovič. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Režiser Jan Cvitkovič.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

V osrednjem tekmovalnem programu bo 13 celovečercev, ki se večinoma ukvarjajo z aktualnimi temami, ki so zaznamovale sodobno družbo, od prepovedi splava in pravic LGBT skupnosti preko ženske volilne pravice in posledic posttravmatske stresne motnje do migracij, islamske tradicije in političnih napetosti, je napovedal direktor festivala Boris T. Matić v nedavnem pogovoru za Jutarnji list.

Poleg filma Božanski red, v katerem režiserka Petra Volpe govori o boju švicarskih žensk za volilno pravico leta 1971, je na sporedu tudi izraelski celovečerec Fokstrot režiserja Samuela Maoza, ki skozi usodo družine spremlja zgodovinske dogodke. O represiji političnega sistema govori tudi film Izginotje iranskega režiserja Alija Asgarija.

Neprilagojenost posameznikov v sodobni družbi rišeta filmski zgodbi Parižanka francoske režiserke Leonore Serraille ter dansko-švedska koprodukcija Zapeljivec režiserja Milada Alamija.

Za festivalsko nagrado zlati voziček bo tekmovala tudi koprodukcija BiH, Hrvaške, Slovenije in Nemčije Moški ne jočejo bosanskohercegovskega režiserja Alena Drljevića, ki je svoj prvi film posvetil povojnim travmam veteranov treh narodov.

Podobno tematiko ima tudi celovečerec Žaba še enega režiserja iz BiH Elmirja Jukića. Gre za regionalno koprodukcijo BiH, Hrvaške, Makedonije, Slovenije in Srbije, ki so jo uresničili v okviru zagrebškega filmskega festivala in jo bodo zunaj konkurence predvajali za zaključek.

Burgerjev celovečerec bo na sporedu v programu Vnovič z nami prihodnji petek in soboto, potem pa se bo začela distribucija v hrvaški kino mreži. V spremljevalnem programu, v katerem predstavljajo avtorje, ki so jih na festivalu spoznali s prvenci, pa bo tudi slovenski režiser Jan Cvitkovič s filmom Družinica. Z zagrebškim občinstvom bosta med drugim znova tudi italijanska režiserja Fabio Grassadonio in Antonio Piazza, ki ponujata Sicilijansko pravljico.

Organizatorji so napovedali več kot 100 gostov z vseh koncev sveta, med njimi so grški režiser Alexadros Avranas, njegov francoski kolega Xavierja Lagranda ter eden ključnih ameriških strokovnjakov za razvoj video igric Spencer Hunt.