Svet 11.11.2017 5:00

Montrealski ikoni Leonardu Cohenu poklonili razstavo A Crack in Everything

Montreal, 11. novembra - V vseh stvareh je razpoka, skoznjo vanje pride svetloba, pravi kanadski pevec, tekstopisec, pesnik in pisatelj Leonard Cohen v pesmi The Anthem. Montrealski muzej sodobne umetnosti si je to misel sposodil za ime razstave o Cohenovi zapuščini. Odprli so jo pred dnevi in je prva večja razstava, v celoti posvečena tej montrealski ikoni.

Kanada, Montreal. Kanadski pevec Leonard Cohen. Foto: Hina/STA Arhiv Hina/STA

Kanada, Montreal.
Kanadski pevec Leonard Cohen.
Foto: Hina/STA
Arhiv Hina/STA

Multidisciplinarna razstava osmišlja Cohenovo življenje in delo s pomočjo vizualne umetnosti, virtualne realnosti, instalacij, predstav, glasbe in besed. Prvič so na ogled dela domačih in tujih umetnikov, ki jih je navdihnil Cohen. V sklopu obeležitve obletnice Cohenove smrti v Montrealu so jo odprli v četrtek.

Kot je na svoji spletni strani navedel muzej, so ob delih, ki interpretirajo Cohenovo delo, v muzeju še inovativna multimedijska okolja, v katerih lahko obiskovalci poslušajo ali izvajajo njegove pesmi. Na ogled so tudi Cohenovi zapisi, risbe in posnetki, ustvarjeni v zadnjih 50 letih.

V posebni sobi je mogoče prisluhniti številnim glasbenikom, kot so Feist, Moby in The National, ki so interpretirali Cohenove pesmi. Ameriška pevka Julia Holter, ki so jo tako kot mnoge ostale umetnike povabili k sodelovanju pri razstavi, je denimo prispevala svojo interpretacijo Cohenove pesmi Take This Waltz. Obiskovalci se lahko sicer s Cohenovimi pesmimi in verzi spoznajo na različne načine, tudi skozi 90-minutni performans po tleh zvijajoče plesalke Clare Furey.

Med inovativnimi medijskimi okolji, ki jih omenja muzej, je prostor z interaktivno izkušnjo, poimenovano I heard there was a secret chord. S stropa velikanskega lesenega prostora, na katerem je pritrjen digitalni števec, visijo mikrofoni, slišati pa je mrmranje Cohenove znamenite in mnogokrat interpretirane pesmi Hallelujah. Gre za instalacijo, ki glede na podatke iz platform Spotify in YouTube izračuna, koliko ljudi v tistem trenutku po svetu posluša to pesem. Števec navadno kaže številko med 400 in 800. Ko se obiskovalci pridružijo mrmranju pesmi, tla vibririrajo ob zvoku njihovih glasov.

Razstava je nastajala dlje časa, soglasje ji je dal tudi sam Cohen, preden je umrl novembra lani. Je del praznovanj ob 375. obletnici mesta Montreal. Na ogled bo do 9. aprila prihodnje leto.