Svet 13.11.2017 6:00

Odpira se prva Gaudijeva mojstrovina Casa Vicens

Barcelona, 13. novembra - Za javnost ta teden odpirajo prvo hišo, ki jo je zasnoval katalonski arhitekt Antoni Gaudi. Njegovo Caso Vicens v barcelonskem okrožju Gracia so med letoma 1883 in 1885 zgradili kot poletni dom družini Vicens. Velja za Gaudijevo prvo mojstrovino in eno prvih stavb, ki so spodbudile začetek modernističnega gibanja v Kataloniji in Evropi.

Kot je navedla v muzej preurejena Casa Vicens na svoji spletni strani, je leta 1883 borzni in valutni posrednik Manel Vicens i Montaner takrat nepoznanemu 31-letnemu arhitektu zaupal načrtovanje svojega poletnega doma z vrtom v vasici Gracia. Hišo s pripadajočo infrastrukturo bodo kot muzej odprli v četrtek.

Podobno kot ostala Gaudijeva dela je tudi to veličastna zmešnjava različnih stilov, od japonskih do mavrskih vplivov. Barviti opečnati žlebovi kapljajo čez robove strehe kot model polledene torte iz Lego kock. Vhodna vrata z ostrimi kovinskimi konicami uokvirjajo zelene ploščice z motivom rumenega ognjiča. Vzorci listov na notranjih zidovih bi lahko bili odsev vrta ali prispodoba Kristusovega potu, navaja britanski časnik The Guardian.

Projekt obnove prve Gaudijeve hiše, ki se nahaja na ulici Carolinas 24, je potekal od marca. Želeli so čim bolj ohraniti Gaudijev dizajn hiše, ki jo je sicer leta 1925 razširil arhitekt Joan Baptista Serra de Martinez.

Med bogato zapuščino ekscentričnega katalonskega arhitekta Antonija Gaudija (1852-1926) je tudi znamenita barcelonska cerkev Sagrada Familia, ki jo po njegovih zamislih gradijo že od leta 1882. Bazilika s petimi stolpi, ki s svojimi krivuljastimi oblikami posnema naravo, naj bi bila dokončana do leta 2026.

Poleg bazilike, ki je še danes sinonim Barcelone, je po Gaudijevi zasnovi med letoma 1900 in 1914 nastal tudi park Guell z znamenitim vodnjakom s kipom zmaja ob vhodu.

Tako Sagrada Familia, park Guell kot Casa Vicens so od leta 2005 uvrščene na Unescov seznam svetovne kulturne dediščine. Prvi dve Gaudijevi mojstrovini sta eni glavnih španskih turističnih znamenitosti, to pa si v Barceloni želijo tudi za Caso Vicens.

Široka paleta del, od enodružinskih hiš do stanovanjskih blokov, palač, verskih objektov in posebnih naročil, kaže na njegovo ustvarjalnost in inovativno vizijo. Je avtor edinstvenega in osebnega arhitekturnega jezika brez primere, je zatrdil muzej.

Slavnega arhitekta, enega najpomembnejših svojega časa, je leta 1926 med sprehodom v Barceloni zbil tramvaj. Ker pri sebi ni imel osebnih dokumentov, so ga prepozno oskrbeli in tako je tri dni po trku preminil.