Slovenija 11.11.2017 9:00

V Cankarjevem domu Hrestač na ledu iz Rusije

Ljubljana, 11. novembra - Gallusova dvorana Cankarjevega doma se bo danes in v nedeljo drugič v zgodovini spremenila v ledeno pravljico. Gostila bo Sanktpeterburški državni balet na ledu, ki bo v koreografiji Konstantina A. Rassadina uprizoril Hrestača, slavni balet na glasbo Petra Iljiča Čajkovskega. Ansambel se bo v Ljubljani ustavil v sklopu evropske turneje.

Ljubljana. Cankarjev dom. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Cankarjev dom.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Sanktpeterburški državni balet na ledu, nekdanji Leningradski državni balet na ledu, je leta 1967 ustanovil koreograf Konstantin Bojarski. Je naslednik tradicije sanktpeterburške šole klasičnega baleta. Ansambel na ledu uprizarja najbolj znane balete Čajkovskega - Trnuljčico, Labodje jezero in Hrestača -, ter Sergeja Prokofjeva - Pepelko ter Romea in Julijo.

Uveljavil se je prav s Hrestačem, baletno pravljico v dveh dejanjih, ki vsebuje kombinacijo umetnostnega drsanja in klasičnega ruskega baleta. Že prva predstava je navdušila zahtevno rusko občinsko, vajeno vrhunskega baleta.

Tekom delovanja je Sanktpeterburški državni balet na letu razširil repertoar ter izboljšal tehnične zmogljivosti, konstrukcijo odra in kostumografijo. Danes slovi po najkakovostnejši produkciji, razpolaga z okrog 800 kostumi in s svojimi nastopi navdušuje gledalce po svetu. Drsalci so uprizorili več kot 7000 predstav po vsem svetu, večina jih je v individualnih nastopih ali dvojicah osvojila ruska in mednarodna priznanja v umetnostnem drsanju.

Slovenijo so prvič obiskali leta 2009, ko so v hali Tivoli ob 300-letnici mesta Sankt Peterburg in v sklopu svetovne turneje odplesali znamenito Labodje jezero.

Njihov generalni direktor je Mikhail Kaminov, večkratni zmagovalec Leningrada in Rusije v umetnostnem drsanju v dvojicah. Državnemu baletu na ledu se je pridružil ob njegovi ustanovitvi in bil vodilni solist.

Glavni koreograf pa je Konstantin A. Rassadin, zaslužni ruski umetnik, ki je več kot 23 let nastopal kot baletni solist v gledališču Mariinski. Premierno je uprizoril več kot 24 vodilnih vlog in med drugim plesal s priznanimi plesalci, kot so Natalija Dudinskaja, Rudolf Nurejev in Mihail Barišnikov. Državnemu baletu na ledu se je pridružil leta 1980 in je danes glavni koreograf večine produkcij. Z njegovo pomočjo so elemente atletskega umetnostnega drsanja uspešno združili z elementi klasičnega baleta in jih povezali v glamurozno celoto.

Eden najbolj priljubljenih baletov vseh časov se bo v ledeni različici v Ljubljani predstavil v sklopu evropske turneje ter poskrbel, da bo oder Gallusove dvorane drugič v zgodovini in po več kot 15 letih ponovno postal ledena ploskev, so sporočili iz Cankarjevega doma.