Slovenija 12.11.2017 8:00

Saša Pavček vabi v Mini teater in pod sneg

Ljubljana, 12. novembra - V Mini teatru bo nocoj ob 20. uri premiera gledališke predstave Pod snegom, nastale po dramskem besedilu pesnice, dramatičarke in dramske igralke Saše Pavček, letošnje dobitnice Borštnikovega prstana. V trikotniku med hčerjo, njenim ljubimcem in materjo obravnava medčloveške odnose in psihološke sence vsakega posameznika.

Ljubljana, SNG Drama. Dobitnica Borštnikovega prstana za življenjsko delo Saša Pavček. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana, SNG Drama.
Dobitnica Borštnikovega prstana za življenjsko delo Saša Pavček.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Kot je navedel Mini teater na svoji spletni strani, gre za intimno zgodbo, polno strasti in ljubezni, ki človeka doleti, ne da bi se sam odločil zanjo. Dialogi v drami, ki jo je režirala Barbara Zemljič, pa so napisani v privzdignjeni verzni obliki.

Za dramatiko Saše Pavček so značilni motivi stigem, obremenjenost s tujci, prešuštva, odsotnost enega od staršev. Ti motivi kažejo na pomembno vlogo družine v njenih dramah, moški liki imajo željo po tem, da bi bili povsod prvi, ženski pa po priznanju svojega dela. Njen jezik je vse kaj drugega kot običajen, včasih močno zvrstno in narečno zaznamovan, včasih privzdignjeno poetičen. Konci so povsod vsaj delno odprti.

Predstava se osredotoča na metaforičen prikaz človeških notranjih občutkov. Kontrasti v scenografiji kažejo na razliko med notranjim in zunanjim svetom likov, ples izraža intimne občutke krivde in sramu, ki jih pozna vsak izmed nas, zvok kot eden izmed ključnih elementov predstave pa poudarja notranja stanja, so še zapisali v Mini teatru.

V mater Milo se bo prelevila Pia Zemljič, njeno hči Malo bo upodobila Tamara Avguštin, v vlogi ljubimca Martina pa bo zaigral Matej Puc. Dramaturginja je Eva Mahkovic, scenografka Meta Hočevar, kostumografinja Ana Savić Gecan in koreografinja Magdalena Reiter. Glasbo je napisal Miha Petric, lektorica je Klasja Zala Kovačič, svetlobo pa je oblikoval Miha Horvat.