Svet 12.11.2017 5:00

Zadnja knjiga o medvedku Paddingtonu bo izšla leta 2018

London, 12. novembra - Zadnja knjiga o priljubljenem otroškem junaku medvedku Paddingtonu izpod peresa letos preminulega britanskega pisatelja Michaela Bonda bo posthumno izšla leta 2018. Knjiga z naslovom Paddington at St Paul's, ki pripoveduje o obisku Paddingtona v londonski katedrali sv. Pavla, bo izšla junija ob prvi obletnici avtorjeve smrti.

Novica o izidu knjige sovpada s prihodom drugega filma o medvedku Paddingtonu v svetovne kinematografe; v slovenske kinematografe bo sicer Medvedek Paddington 2 prišel 7. decembra. Kot še piše BBC, so jo sporočili tudi le nekaj dni pred slovesnostjo v spomin Bondu, ki bo 14. novembra v londonski katedrali sv. Pavla.

Kot je povedala pisateljeva hči Karen Jankel, je Bond svojo zadnjo zgodbo o Paddingtonu dokončal le malo pred svojo smrtjo. Zanjo pa so ga navdihnile priprave na zahvalno mašo v katedrali sv. Pavla ob lanskem obeleževanju 90. rojstnega dneva britanske kraljice Elizabete II. Tedaj je njegov spis z naslovom Reflection on the Passing of the Years prebral David Attenborough.

V znamenito katedralo pa je postavljen tudi eden od prizorov iz drugega filmu o medvedku Paddingtonu; v njem je lik, ki ga upodablja Hugh Grant, preoblečen v nuno.

"Mnoge bo razveselila novica, da bo izšla še ena knjiga o medvedku Paddingtonu," besede Karen Jankel povzema BBC. Kot je še povedala, je Paddington at St Paul's verjetno zadnja knjiga o medvedku Paddingtonu, ki bo izšla. Prepričana je namreč, da si njen oče ne bi želel, da zgodbe o medvedku po njegovi smrti nadaljuje nekdo drug.

Ann-Janine Murtagh iz založbe HarperCollins je knjigo označila kot "klasično Paddingtonovo zgodbo" in "poslovilno darilo" avtorjevim oboževalcem.

Ilustracije bo prispeval R. W. Alley, ki knjige o medvedku Paddingtonu ilustrira že od 90. let minulega stoletja.

Izid knjige Paddington at St Paul's pa bo sovpadal tudi z 60. obletnico izida prve knjige o Paddingtonu. Bond je namreč medvedka, ki nosi ime po londonski postaji Paddington, svetu prvič predstavil leta 1958 v knjigi Medvedek Paddington (A Bear Called Paddington).

Zgodbe o Paddingtonu, ki izvira iz temnih perujskih gozdov in nosi star klobuk, potuje z zdelanim kovčkom ter je oblečen v plašček, so vse od prvih izdaj konec 50. let minulega stoletja doživljale številne ponatise. Knjige o medvedku so bile prevedene v 40 jezikov, po svetu jih je bilo prodanih več kot 35 milijonov izvodov.

Lik medvedka, ki obožuje marmelado, pa je navdihnil tudi vrsto animiranih televizijskih serij in film iz leta 2014, v katerem so med drugim zaigrali Hugh Bonneville, Sally Hawkins in Julie Walters. Glas je medvedku posodil Ben Whishaw.