Svet 12.11.2017 5:30

V Kijevu razstava o veliki vojni poljskega naroda

Kijev, 12. novembra - Ob dnevu poljske neodvisnosti, 11. novembru, so v ukrajinski prestolnici Kijev odprli razstavo z naslovom Velika vojna poljskega naroda 1914-1918. Razstava, ki jo je pripravil Muzej poljske zgodovine v Varšavi, prikazuje usodo poljskega naroda med prvo svetovno vojno. V Ukrajini so jo postavili na pobudo Poljskega inštituta iz Kijeva.

Ukrajina, Kijev. Trg neodvisnosti v ukrajinski prestolnici Kijev. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Ukrajina, Kijev.
Trg neodvisnosti v ukrajinski prestolnici Kijev.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Kot je povedala vodja inštituta Katarzyna Wezowska, se pripravljajo na 100. obletnico poljske suverenosti, v spomin na leto 2018, ko je po predaji Nemčije nastala Druga poljska republika. Razstava v Kijevu je uvod v praznovanje, poroča poljska tiskovna agencija PAP.

Po mnenju organizatorjev bo razstava pripomogla, da se Ukrajinci bolje seznanijo z zgodovino Poljske ter da se oba naroda bolje medsebojno spoznata. Preko fotografij, časopisnih izrezkov in dnevnikov pripoveduje o usodi in življenju ljudi v času prve svetovne vojne.

Razstava spominja na najbolj pomembne trenutke tega štiriletnega obdobja, od uboja avstrijskega nadvojvode Franza Ferdinanda, ki je bil povod za veliko vojno, prek mobilizacij in dogodkov na frontah. Na ogled so tudi propagandne razglednice in plakati iz Muzeja poljske zgodovine, posvečene usodi poljskega prebivalstva in ponovni suverenosti.

Postavljena je v muzejskem delu kijevske katedrale, ene najpomembnejših cerkva v Ukrajini.