Svet 14.11.2017 0:30

Evropski poslanci bodo z nagrado lux izbrali najboljši film

Strasbourg, 14. novembra - Na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta v Strasbourgu bodo danes podelili letošnjo filmsko nagrado lux, o dobitniku katere odločajo evropski poslanci. V bitki za nagrado so film 120 utripov na minuto v režiji Robina Campilla, Nečista kri režiserke Amande Kernell in Vestern režiserke Valeske Grisebach.

Francija, Strasbourg. Evropski parlament. Foto: Thierry Monasse/STA Arhiv STA

Francija, Strasbourg.
Evropski parlament.
Foto: Thierry Monasse/STA
Arhiv STA

V okviru Filmskih dni Lux si je mogoče vse tri filme na posebnih projekcijah med oktobrom in decembrom brezplačno ogledati v vseh državah EU. Brezplačne projekcije v Sloveniji je v okviru festivala Liffe omogočila Informacijska pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji.

Film 120 utripov na minuto v Maroku rojenega francoskega režiserja in scenarista Campilla je po resničnih dogodkih posneta zgodba o junakih boja proti aidsu, uličnih aktivistih, ki so se ob izvajanju pritiska na politiko morali soočati še z družbenimi predsodki glede njihove bolezni.

Švedska režiserka in scenaristka Amanda Kernell je ustvarila film Nečista kri, ki pripoveduje o poskusu integracije mlade Laponke v švedsko družbo sredi 30. let prejšnjega stoletja. Opisujejo ga kot neprizanesljiv obračun z zgodovino skandinavskega kolonializma in rasnega razlikovanja.

Vestern nemške režiserke in scenaristke Valeske Grisebach pa je zgodba o predsodkih, nezaupanju in značilni moški tekmovalnosti, ki vzklije med nemškimi delavci in bolgarskimi vaščani, predstavljena v preobleki sodobnega vesterna.

Nagrado lux je v podporo evropski filmski industriji Evropski parlament ustanovil leta 2007. Lani je pripadla nemški režiserki Maren Ade in filmu Toni Erdmann.