Svet 14.11.2017 5:00

Mariinski z Gergijevem zaključuje največjo turnejo v sezoni

New York, 14. novembra - Orkester gledališča Mariinski iz Sank Peterburga bo z dirigentom Valerijem Gergijevom z nastopoma v New Yorku zaključil največjo turnejo v tej sezoni. V njenem okviru bo orkester odigral 13 koncertov po ZDA in Kanadi, poroča ruska tiskovna agencija TASS.

Ljubljana. Orkester Mariinskega gledališča iz Sankt Peterburga z dirigentom Valerijem Gergijevom. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Orkester Mariinskega gledališča iz Sankt Peterburga z dirigentom Valerijem Gergijevom.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Turnejo bo orkester sklenil s koncertoma, ki bosta nocoj in v sredo v slavni newyorški dvorani Carnegie Hall. V ponedeljek pa so glasbeniki pod Gergijevim vodstvom nastopili v narodni katedrali v Washingtonu. Po poročanju agencije so v šesti največji katedrali na svetu odigrali "koncert enotnosti" v znamenje večjega zbliževanja med Rusi in Američani.

V nedeljo pa je orkester nastopil v Kennedyjevem centru in izvedel washingtonsko premiero klavirskega koncerta mladega ruskega pianista in skladatelja Danila Trifonova.

Program prihodnje sezone priznanega sanktpeterburškega ansambla še ni znan, v njem pa redno nastopajo priznani ruski umetniki, kot so pianisti Nikolaj Luganski, Jevgenij Kissin in Boris Berezovski, ter violinist Maksim Vengerov.

Mariinsko gledališče je eno najstarejših glasbenih gledališč v Rusiji. Pod Gergijevim vodstvom deluje od leta 1988, od leta 1996 je Gergijev tudi umetniški in generalni direktor gledališča. Ob njegovih prizadevanjih so po več letih začeli v gledališču uprizarjati Wagnerjeva dela.

Štiri glasbene drame iz Wagnerjevega Nibelunškega prstana je predstavil tudi v Ljubljani, letos Siegfrieda in Somrak bogov. Pa tudi sicer sta orkester in njegov dirigent že večkrat nastopila na Ljubljanskem poletnem festivalu.