Slovenija 14.11.2017 7:00

Na Jesenicah začetek jubilejnih 30. Čufarjevih dni

Jesenice, 14. novembra - Z muzejskim večerom o jeseniških dramskih igralcih se bodo danes na Jesenicah začeli jubilejni 30. Čufarjevi dnevi. Festival ljubiteljskih gledališč bo do 20. novembra ponudil šest tekmovalnih predstav, ki jih je izbral selektor Iztok Valič. Prvič pa bo Gledališče Toneta Čufarja Jesenice v okviru festivala pripravilo tudi mladinski dan.

Jesenice. Gledališče Toneta Čufarja Jesenice. Foto: Tinkara Zupan/STA Arhiv STA

Jesenice.
Gledališče Toneta Čufarja Jesenice.
Foto: Tinkara Zupan/STA
Arhiv STA

Jubilejni Čufarjevi dnevi se začenjajo na 112. obletnico rojstva pesnika, pisatelja in dramatika Toneta Čufarja. Kot uvod v festival bo ob 17. uri potekal muzejski večer Jeseniški dramski igralci - od kod in kam. Ob 19. uri bo sledilo polaganje cvetja k spomeniku Toneta Čufarja, ob 19.30 uri pa uradno odprtje Čufarjevih dni.

Ti so nastali pred tremi desetletji kot srečanje petih ljubiteljskih gledališč. Leta 2001 je srečanje preraslo v festival, na katerega se vsako leto prijavi vrsta slovenskih ljubiteljskih gledališč in upa na uvrstitev v tekmovalni program, pravi direktorica jeseniškega gledališča Branka Smole.

Letos je predstave izbral dramski igralec in gledališki režiser Iztok Valič, ki je v beri 30 prijavljenih predstav opazil predvsem pomanjkanje ambicioznosti in preveliko željo zgolj po zabavi. Meni, da bi gledališča morala bolje gojiti svoj ansambel in sodelovati s strokovnimi ekipami, med drugim lektorji.

V tekmovalni program je uvrstil šest predstav, ki so po njegovi oceni najboljše, med njimi pa tokrat niso le komedije, po katerih ljubiteljska gledališča največ posegajo. Poleg domačega gledališča, ki bo nastopilo s komedijo Alenke Bole Vrabec Pr' Holzer v režiji Vida Klemenca, se bodo za Čufarjeve plakete tokrat potegovali še Loški oder Škofja Loka, KUD Zarja Trnovlje - Celje, Koroški deželni teater, KUD Fofite iz Medvod in Šentjakobsko gledališče Ljubljana.

Posebna predstava Jesenice čaka ob zaključku Čufarjevih dni, ko bo v spremljevalnem programu premiera koprodukcije jeseniškega in Šentjakobskega gledališča Petelinji zajtrk, ki je nastala po knjigi Ferija Lainščka in po radijski igri ter filmu, režira pa jo Gojmir Lešnjak - Gojc.

Letošnji festival bo tako predvsem v znamenju sodelovanja gledališč, saj bodo razpravljali tudi o oblikovanju združenja najboljših slovenskih ljubiteljskih gledališč. Hkrati pa bo festival tokrat dal velik poudarek mladim, zato bo v njegovem okviru potekal mladinski dan s štirimi predstavami mladih gledališčnikov, ki se bodo potegovali za posebne nagrade.