Slovenija 18.11.2017 6:00

V Štanjelu podelitev nagrade Maks Fabiani Nordijskemu centru Planica

Planica, 18. novembra - Nagrado Maks Fabiani za izjemna dela na področju urbanističnega, regionalnega in prostorskega načrtovanja je žirija letos prisodila projektu Nordijski center Planica, priznanje Maks Fabiani pa Urbanističnemu terminološkemu slovarju. Slavnostna podelitev priznanj ter odprtje razstave vseh prispelih del bo danes na gradu Štanjel.

Ljubljana. Spomenik arhitektu Maksu Fabianiju. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Spomenik arhitektu Maksu Fabianiju.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Pri projektu Nordijski center Planica so moči združili Matej Blenkuš, Miloš Florjančič, Ana Kučan, Luka Javornik, Marko Smrekar in Aleš Vodopivec, oziroma projektni biroji Studio ABIRO, Studio AKKA in Biro STVAR. Omenjena nagrada je že druga v vrsti podobnih, saj je Nordijski center že lani prejel Plečnikovo nagrado, ki jo Sklad arhitekta Jožeta Plečnika podeljuje za največje dosežke pri oblikovanju slovenskega okolja.

Skakalni šport se je v Planici začel razvijati zgodaj. Od skromne 20-metrske skakalnice, ki so jo tam postavili že leta 1930, je ob pomoči izjemnega domačega inženirskega znanja kmalu prerasla v dolino svetovnih rekordov. Od 2015 se ponaša tudi z najsodobnejšim skakalno-tekaškim centrom.

Projekt Nordijskega centra Planica, vreden več kot 40 milijonov evrov, se je začel leta 2007 z odkupi zemljišč, pot do uresničitve pa je bila dolga in posuta s številnimi težavami. Leta 2009 je bila narejena okvirna slika nordijskega centra, leta 2010 pa je bil izveden arhitekturni natečaj.

Leta 2011 so začeli urejati Bloudkovo velikanko, nato pa se je realizacija projekta zaustavila do sprejetja sprememb ureditvenega načrta, šele nato je stekla tudi gradnja tekaškega dela. A Planica niso le skoki in teki, tam so tudi telovadnice, nogometno igrišče, vetrovnik, muzej in druga infrastruktura, ki zagotavlja celovito delovanje centra.

Sodobno športno središče danes omogoča treninge na prostem in v dvorani. Urejene so tudi rolkarska proga in sedem kilometrov homologiranih tekaških prog z navezavo na obstoječe rekreativne proge, ki jih je v okolici za okoli 40 kilometrov.

"Takšna nagrada je samo potrditev, da je bil ves projekt voden z veliko mero občutljivosti do prostora in do kulturne ter naravne dediščine, ki sta jo ustvarila narava in naši predhodniki. Naredili smo celovito okoljsko presojo in presojo vplivov na okolje, dobili vsa dovoljenja, se pri tem srečevali z vsemi deležniki, ki skrbijo za ta prostor, to so Triglavski narodni park, Zavod za varstvo narave, Zavod za varstvo kulturne dediščine, in nekako potem skupaj z arhitekti, krajinarji in tistimi, ki smo skrbeli za tehnologijo trenažnega in poslovnega procesa ves čas iskali pravo rešitev, da ta prostor ostane čim bolj naraven. Veliko je bilo sodelovanja med ljudmi, ki so vedeli, kaj Planica hoče in kaj si zasluži," je o tem, kaj nagrada Maksa Fabianija pomeni za nordijski center, dejal direktor Zavoda za šport Planica Jelko Gros.

S priznanjem Maks Fabiani bo nagrajen Urbanistični terminološki slovar, ki je plod sodelovanja Urbanističnega inštituta RS in Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU. Uredniki in glavni avtorji so Breda Mihelič, Marjeta Humar in Matej Nikšič. Študentsko priznanje Maks Fabiani pa je žirija namenila delu z naslovom Oblikovanje obvodnega prostora Gradaščice avtorice krajinske arhitektke magistre Vlaste Damjanovič.

Nagrado Maks Fabiani bienalno podeljuje Društvo urbanistov in prostorskih planerjev Slovenije (DUPPS) skupaj z Ustanovo Maks Fabiani, ministrstvom za kulturo ter ministrstvom za okolje in prostor. Letos jo podeljujejo šestič.