Svet 16.11.2017 5:00

Decembra na sejmu knjig v Pulju tudi slovenska avtorja

Zagreb, 16. novembra - Na letošnjem 23. knjižnem sejmu Sa(n)jam knjige v Pulju, ki bo potekal v začetku decembra je predvidenih več kot 70 dogodkov. V programu Ljubljana bere bo nastopil pisatelj Dino Bauk, strokovno slovensko javnost pa bo predstavljala sociologinja Ksenija Vidmar Horvat. Napovedanih je približno 200 gostov ter več kot 250 založnikov.

Ljubljana. Sociologinja Ksenija Vidmar Horvat. Foto: Daniel Novakovič/STA

Ljubljana.
Sociologinja Ksenija Vidmar Horvat.
Foto: Daniel Novakovič/STA

Intime bodo osrednja tema letošnjega sejma, ki bo potekal v domu hrvaških veteranov v Pulju med 1. in 10. decembrom, so napovedali organizatorji. Na omizju o intimi na družbenih mrežah, bo spregovorila slovenska sociologinja Ksenija Vidmar Horvat, ki bo 8. decembra predstavila tudi hrvaški prevod svoje knjige Zamišljena mati: spol in nacionalizem v kulturi 20. stoletja. Pisatelj, kolumnist Mladine in odvetnik Bauk pa se bo s knjigo Konec. Znova. udeležil regionalnega programa Ljubljana bere 5. decembra, so potrdili za STA.

Kot posebnost letošnjega regionalnega programa so na torkovi novinarski konferenci v Pulju izpostavili dogodek Hercegovina bere, ki je posvečen sodobni hercegovski kulturno-pisateljski sceni.
Poudarek bo na hercegovskih avtorjih, predvsem pesnikoma Alminu Kaplanu in Marku Tomašu ter avtorju opaženega romana Barva zemlje Elvedinu Neziroviću. Odprli bodo tudi razstavo znanega hercegovskega likovnega umetnika Safeta Zeca.

V programu A propos se bodo ukvarjali s francosko in frankofonsko književnostjo zlasti skozi afriški postkolonialni diskurz. Napovedan je prihod francoskega pisatelja mlajše generacije Sylvaina Prudhommea, ki je znan po svojem romanu Veliki.

Gostja sejma bo tudi ruska pisateljica Olga Slavnikova, ki bo predstavila svoj roman, ki je naslovljen 2017, iz Makedonije prihaja Luan Starova s svojim novim romanom Erheve, je napovedala direktorica sejma Magdalena Vodopija.

Večina gostov bo s Hrvaške, med drugimi tudi priljubljeni igralec Rade Šerbedžija, ki bo predstavil svojo knjigo Po dežju ter publicist Igor Mandić, ki je spisal svoj Predsmrtni dnevnik.

Napovedanih je približno 200 pisateljev, založnikov, filozofov, antropologov, prevajalcev, književnih kritikov in drugih gostov, ki se bodo udeležili več kot 70 predstavitev knjig, omizij, strokovnih dogodkov, razstav in filmskih večerov.

Prihod na sejem je potrdilo več kot 250 založnikov, kar bo največje število ponudnikov knjig na puljskem sejmu v preteklih desetih letih. Pričakujejo tudi več kot 60.000 obiskovalcev.