Slovenija 15.11.2017 8:47

V Stožicah nocoj Aleksandrovov Zbor Rdeče armade

Ljubljana, 15. novembra - V areni Stožice bo nocoj nastopil ruski vojaški zbor, orkester in balet Ansambla Aleksandrov, ki uporablja tudi ime Zbor Rdeče armade. V Sloveniji se bo ansambel ustavil v sklopu turneje v spomin svojim v lanski letalski nesreči preminulim 64 članom. Občinstvo bo ogrel tržaški partizanski pevski zbor Pinko Tomažič.

Kuba, Havana. Ruski vojaški zbor, orkester in balet Ansambla Aleksandrov, ki uporablja tudi ime Zbor Rdeče armade. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Kuba, Havana.
Ruski vojaški zbor, orkester in balet Ansambla Aleksandrov, ki uporablja tudi ime Zbor Rdeče armade.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Člani Ansambla Aleksandrov izvajajo tradicionalne ruske, vojaške in patriotske pesmi ter ruske plese. Zbor je bil pred več kot 80 leti ustanovljen za dvigovanje morale pripadnikov ruskih čet, poimenovan pa je po svojem prvem dirigentu Aleksandru Vasiljeviču Aleksandrovu, avtorju sovjetske himne, ki s spremenjenim besedilom ostaja tudi ruska himna.

Skozi desetletja delovanja je naraslo tako število članov zbora kot njegov repertoar, ki danes obsega več kot 2000 del. Praviloma člani zbora zapojejo nekaj pesmi v čast države gostiteljice, izvedejo večne ruske klasike kot sta Katjuša in Kalinka, pa tudi dela iz zakladnice ruske in zahodnoevropske klasične glasbe.

Vojaški pevski zbor je eden najboljših moških pevskih zborov na svetu. Vsi njegovi člani imajo akademsko glasbeno izobrazbo, občasno pa se jim pridruži tudi ženski sopran in deški pevski zbor. Orkester poleg klasičnih inštrumentov vključuje tradicionalna ruska glasbila, kot sta balalajka in domra.

Z aktualno turnejo se ansambel poklanja svojim 64 članom, ki so lani na božični dan preminuli v tragični letalski nesreči in med katerimi je bil tudi umetniški vodja zbora. Letalo je bilo namenjeno v Sirijo, kjer naj bi z ruskimi vojaki praznovali novo leto, takoj po vzletu pa je strmoglavilo v Črno morje, so spomnili organizatorji.

Ime Zbor Rdeče armade lahko uporabljata dva sestava. V Ljubljani je leta 2015 pred polno dvorano Stožice že nastopil zbor MVD, ki deluje pod okriljem ruskega notranjega ministrstva, Ansambel Aleksandrov pa sestavljajo pripadniki ruske vojske. Slednji se bodo slovenskemu občinstvu predstavili prvič.