Svet 16.11.2017 5:30

Mednarodna premiera filma Vztrajanje Mihe Knifica v Nemčiji

Ljubljana, 16. novembra - Drugi celovečerni film režiserja Miha Knifica Vztrajanje bo danes doživel mednarodno premiero na 66. filmskem festivalu, ki med 9. in 19. novembrom poteka v mestih Mannheim in Heidelberg. Glavna projekcija filma bo na sporedu v tekmovalni sekciji Novinci, so sporočili s Slovenskega filmskega centra (SFC).

Portorož. Režiser Miha Knific. Foto: Lena Dujc/STA Arhiv STA

Portorož.
Režiser Miha Knific.
Foto: Lena Dujc/STA
Arhiv STA

Celovečerec Mihe Knifica Vztrajanje je mozaična pripoved o dogodkih, ki so zaznamovali glavne like. Vsaka posamezna zgodba odslikava misli, cilje, strahove in želje svojega junaka ter jih skuša ubesediti skozi notranje monologe, redkobesedna izpraševanja o samem sebi, skozi spomine in izpovedi.

Kot so v sporočilu za javnost zapisali pri SFC, je Vztrajanje filmski kolaž raznolikih intimnih življenjskih zgodb, ki želi pripovedovati o fenomenu človeka. Ravno zato si liki v filmu ne delijo kraja ali časa dogajanja, ne vedo drug za drugega in nikoli ne bodo. Kar jih povezuje je njihova volja po preživetju takrat, ko je življenje najtežje.

Z mozaikom usod režiser predstavi izkušnjo človeškega življenja v vsej globini čustvovanja, čutnega, spominskega in idejnega bogastva. Film je slovensko-srbsko-hrvaška in italijanska koprodukcija, slovenski producent filma je Siniša Juričić iz produkcijske hiše Nukleus film. V njem igrajo Štefka Drolc, Brane Brane Grubar, Katarina Čas, Aliash Tepina, Demeter Bitenc, Ivanka Mežan, Bine Matoh, Matevž Biber, Omaki Yuya, Ivica Knez in Huong Lu Q.

Film je na letošnjem 20. Festivalu slovenskega filma prejel nagrado vesna za najbolj izvirni avtorski prispevek (eksperimentalno AV delo). Prejel je še vesni za stransko žensko in moško vlogo (Ivanka Mežan in Brane Grubar). Slovenski filmski center ga je meseca maja predstavil tudi na filmski tržnici v Cannesu, v slovenske kinematografe pa prihaja v prvi polovici leta 2018.

Mednarodni filmski festival Mannheim-Heidelberg ima dolgoletno tradicijo predstavljanja filmskih umetnikov prihodnosti in njihovega estetskega jezika. Festival ponuja navdušujoče okolje za nadarjene nove filmske ustvarjalce in vsako leto predstavi nepozabne talente, s poudarkom na njihovi lastni in močni viziji. Projekcije na festivalu bo pospremil tudi režiser Miha Knific.