Slovenija 16.11.2017 5:00

V MAO otvoritvena konferenca Centra za kreativnost

Ljubljana, 16. novembra - V Muzeju za arhitekturo in oblikovanje (MAO) se danes začenja tridnevna otvoritvena konferenca Centra za kreativnost (CzK). Ponudila bo vpogled v nekatere aktualne projekte s področja kulturnega in kreativnega sektorja (KKS), od oblikovanja, arhitekture in kulturnega turizma do popularne glasbe, mode in filma.

Ljubljana. Muzej za arhitekturo in oblikovanje. Foto: Sara Erjavec Tekavec/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Muzej za arhitekturo in oblikovanje.
Foto: Sara Erjavec Tekavec/STA
Arhiv STA

Kot je za STA povedala vodja CzK Anja Zorko, želijo z otvoritveno konferenco tudi pridobiti odzive deležnikov in zbrati njihova pričakovanja. Na konferenci bo poudarek na domačih predavateljih, s čimer želijo pokazati, da ima pri nas ta sektor velik potencial in je tudi mednarodno priznan kljub temu, da do sedaj ni bil sistemsko podprt in da ni doživel sistemskega razvoja, kot je sicer praksa v tujini.

Konferenca bo ob predavanjih ponudila tudi okrogle mize, ekipa CzK pa bo s predstavitvami, pogovori in priložnostno informacijsko pisarno na dogodku predstavila načrte centra ter ciljna področja in vsebine, s katerimi se bo CzK ukvarjal med letoma 2017 in 2022.

Prva današnja okrogla miza nosi naslov Kuratorski pregled kulturnega in kreativnega sektorja v Sloveniji. Na njej bodo v prvem delu sodelovali Igor Bašin (popularna glasba), Lenart J. Kučić (digitalna kultura) in Tina Poglajen (film), v drugem delu pa Jeff Bickert (arhitektura in oblikovanje), Elena Fajt (moda) in Gregor Butala (kulturni turizem).

Sledila bo okrogla miza na temo Izzivi KKS v slovenskem, evropskem in globalnem kontekstu, na kateri bodo strokovnjaki s področja KKS predstavili ugotovitve svojih raziskav, v katerih se osredotočajo na možnosti uveljavljanja dobrih praks iz evropskih držav v slovenskem kontekstu.

Zadnja današnja okrogla miza pa se bo osredotočila na vprašanja, kot sta: ali so nacionalni centri za kreativnost rezultat močnih nacionalnih politik ali so prav ti centri tisti, ki te politike ustvarjajo in kako naj v dobi, v kateri mesta veljajo za mero kreativnosti, nastane in se izvaja dosledna nacionalna politika. Gostje iz tujine bodo na njej tudi predstavili dosežke svojih centrov za kreativnost.

V petek se bodo zvrstile štiri okrogle mize: Kuriranje povezav med institucijami in KKS, Razvoj kreativnih okolij, Samonikle podporne organizacije in Povezovalna digitalna kultura, multimedija in KKS. Sobota pa bo bolj sproščena, udeleženci konference si bodo med drugim ogledali razstavo 25. bienala oblikovanja: Daleč.

Projekt CzK je MAO začel izvajati poleti. Center bo v prihodnjih šestih letih vzpostavljal podporno okolje za razvoj KKS in skrbel za opolnomočenje sektorja z razvojem novih kreativnih in podjetniških znanj ter prenosom ustvarjalnosti v gospodarstvo in druge sektorje. Deloval bo na področjih arhitekture, oblikovanja, umetnosti, dediščine in na drugih področjih KKS ter skozi svoje aktivnosti spodbujal medsektorsko sodelovanje.

Projekt CzK sofinancirata EU iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Slovenija, izvaja se v okviru Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020.