Slovenija 16.11.2017 9:17

S predstavitvijo koledarja, slikanice in razstavo uvod v Cankarjevo leto 2018

Vrhnika, 16. novembra - Zavod Ivana Cankarja, knjižnica Ivana Cankarja in občina Vrhnika so že v nizkem startu za Cankarjevo leto, ki se pričenja 1. januarja 2018 in obeležuje 100. obletnico smrti enega največjih slovenskih literatov Ivana Cankarja. Koledar je že na voljo, slikanica bo izšla na dan njegove smrti, 11. decembra, pripravili pa so tudi razstavo.

Ljubljana, Cankarjev dom. Kip pisatelja Ivana Cankarja. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana, Cankarjev dom.
Kip pisatelja Ivana Cankarja.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Slovenija, sploh pa Vrhnika, bo prihodnje leto obeležila 100. obletnico smrti Ivana Cankarja. Dogodki in prireditve si bodo zato kar sledili, enega prvih so že pripravili na Vrhniki, kjer se je Cankar rodil in odraščal.

Zavod, knjižnica in občina so pod vodstvom Tatjane Oblak Milčinski, ki je preko zavoda glavna koordinatorica za Cankarjevo leto 2018, s prvim uradnim dogodkom že v torek obeležili začetek Cankarjevega leta, ki bo trajalo vse do 31. decembra 2018. Leto se je namreč začelo s predstavitvijo koledarja, 30 krat 48 centimetrov veliko publikacijo na 28 straneh, ki prikazuje Vrhniko v Cankarjevem času.

Na posameznih straneh so upodobljene stare razglednice Vrhnike, izbrane glede na letni čas. Na nekoliko zabrisano podobo kraja so položene naslovnice Cankarjevih prvotiskov, teh je ravno 36, s čimer pridejo na vsak mesec po trije. Na vsako stran pridejo še teme iz Cankarjeve proze in poezije, ki se tičejo posameznih mesecev in dogodkov, na primer Velike noči.

"To je veliko domoznansko delo, domoznanska publikacija za bodoče rodove. Uporabili smo vse, kar je v arhivih Cankarjeve knjižnice, tudi zbirko starih razglednic, ki krasijo strani. Koledar visi na posebni, starinsko oblikovani kljuki. Koledar je zaradi starih podob Vrhnike večen, saj so na nasprotnih koledarskih straneh objavljene celotne podobe kraja. Koledar ima naslovnico, županov predgovor, 12 podob Vrhnike in pokrovitelje. Strani je tako skupaj 28, koledar bo izšel v nakladi 1000 izvodov po ceni 12 evrov, za skupinska naročila po 8 evrov," je dejala koordinatorica projekta Tatjana Oblak Milčinski.

Dodatna zanimivost je ta, da lahko kupci koledarja s pomočjo QR kod na posameznih listih (mesecih) koledarja od 11. decembra naprej na novi spletni strani knjižnice (www.ckv.si) izvedo številne zanimivosti, povezane s Cankarjevimi prvotiski in časom, v katerem je pisal posamezna dela.

Poleg tega pripravljajo zavod, knjižnica in občina tudi 40-stransko slikanico z naslovom O človeku, ki je iskal srečo avtorice Zdenke Obal, Prekmurke, ki se je leta 1996 preselila na Vrhniko in se zaposlila v Cankarjevi knjižnici Vrhnika kot višja knjižničarka.

Slikanica bo obogatena z ilustracijami priznane samostojne ustvarjalke Maje Lubi in Cankarjevimi citati. Maja Lubi je ilustracije kombinirala s fotografijami Cankarjeve knjižnice Vrhnika, ki ima svoje prostore poimenovane tudi po nekaterih obdobjih Cankarjevega življenja (Enajsta šola pod mostom, Mesarjeve klade, ...). V knjigi bodo tri dvostranske ilustracije, devet enostranskih, dve manjši ilustraciji in sedem vinjet. Knjigo oblikuje oblikovalka vidnih sporočil in pedagoginja Milena Oblak Erznožnik.

Kot je dejala Sonja Žakelj, direktorica knjižnice Ivana Cankarja na Vrhniki, je publikacija namenjena starejšim predšolskim otrokom in prvi triadi, vzgojiteljicam in učiteljicam za spoznavanje Cankarja na malce drugačen način. Otrokom želijo avtorji približati Cankarja preko pravljice in knjižnega moljčka Ivana. Predstavitev bo 11. decembra ob 18. uri v Cankarjevem domu na Vrhniki.

Sicer pa je na Vrhniki do 10. decembra na ogled tudi razstava motivov koledarja in ilustracij iz slikanice, ki prav tako sodi v sklop dogodkov ob Cankarjevem letu.