Slovenija 18.11.2017 0:30

S podelitvijo nagrad sklep 28. Liffa

Ljubljana, 18. novembra - Letošnji 28. filmski festival - Liffe bo drevi dosegel vrhunec z razglasitvijo dobitnikov festivalskih nagrad - vodomca, nagrade občinstva - zmaja, nagrade FIPRESCI, nagrade za najboljši kratki film, nagrade mladinske žirije in nagrade za najboljši 360-stopinjski film. Podelitvi bo sledila projekcija film Zabava v režiji Sally Potter.

Ljubljana. Plakat ljubljanskega mednarodnega filmskega festivala liffe. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Plakat ljubljanskega mednarodnega filmskega festivala liffe.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Med nagradami ima največjo težo vodomec, za katero se režiserji potegujejo s prvim oziroma drugim celovečercem. V tekmovalni sekciji Perspektive so letos prikazali 11 filmov. Med njimi so bili film Arabija brazilskih režiserjev Uffonsa Uchoe in Joaa Dumansa, prvi celovečerec nizozemskega režiserja Daana Bakkerja Fino se imamo in slovenska manjšinska koprodukcija ter prvenec bosansko-hercegovskega režiserja Alena Drljevića Moški ne jočejo.

V Linhartovi dvorani Cankarjevega doma bodo nocoj razglasili tudi film, ki je najbolj navdušil občinstvo. Za nagrado zmaj visoko kotirata zgodba o usodi izgnanih Judov 1945 v režiji Madžara Ferenca Töröka ter film o odraščanju dečkov na islandskem podeželju Ognjišče islandskega režiserja Gudmundurja Arnarja Gudmundssona.

Poleg vodomca in zmaja bodo podelili še nagrado mednarodne žirije svetovnega združenja filmskih kritikov in novinarjev FIPRESCI, nagrado za najboljši kratki film, nagrado mladinske žirije v sodelovanju s festivalom Kinotrip in nagrado za najboljši 360-stopinjski film iz akcije glavnega festivalskega pokrovitelja Telekoma Slovenije.

Projekcije filmov bodo na sporedu še v nedeljo. Dobitnika vodomca in zmaja pa bodo v ponedeljek prikazali v Kosovelovi dvorani Cankarjevega doma.