Svet 18.11.2017 5:00

Dunajski muzej bo razstavljal slikarska dela Victorja Huga

Dunaj, 18. novembra - V dunajskem muzeju Leopold so do 15. januarja 2018 na ogled slikarska dela francoskega pisatelja, pesnika in dramatika Victorja Huga. Vplivni romantični pisatelj iz 19. stoletja sicer ni znan kot slikar, pa vendar je v svojem času ustvaril približno 4000 miniaturnih slik.

Victor-Marie Hugo se je 26. februarja 1802 rodil v Besanconu. Bil je pisatelj, pesnik, dramatik, akademik in državnik, s svojimi deli je poživil in razširil francoski literarni jezik. Hkrati velja za pomembnega ideologa Evropskega gibanja, premišljevalca Evrope po Napoleonu in zavednega republikanca. Umrl je 22. maja 1885 v Parizu.

Pisal je zelo raznovrstna dela, ki so obsegala tako romane, gledališčne drame in tragedije, eseje, različne članke, bil pa je tudi pesnik, fotograf in slikar. Kot slednji je ustvaril okoli 4000 manjših slik, ki širši javnosti niso znane, na prvi tovrstni razstavi na avstrijskih tleh pa je od danes na ogled približno 60 del iz njegove zbirke.

Na sličicah so z rjavim, nekoliko zabrisanim črnilom, upodobljene pokrajine, ruševine in nebo. Iz podob je razvidno njegovo nihanje med romantiko in realizmom, med spoštljivostjo in grotesknostjo, med natančno slikovitostjo in zabrisano abstrakcijo.

Hugove slike ostajajo majhne, nekatere med njimi imajo značaj študij ali poskusov razigranih oblik, so prej nejasne kot resnične in predvsem bolj dvoumne kot pa globoke. Vendar so 190 let kasneje opazovalcu precej bližje v svoji estetski govorici.

Pri slikanju je Hugo preizkušal različne šablone in v črnilo namočene koščke blaga. Na stilistično upodobljenih morskih panoramah je moč najti packe, ki ponazarjajo jadrnice. Obenem ne čudi, da je avtor slovitih romanov Cerkev Notre-Dame, Zadnji dnevi obsojenih in Nesrečnikov, v svojih slikarskih motivih posegal po temnejših barvah. Kustos dunajskega muzeja Ivan Ristić je razstavo poimenoval Črni romantik.