Slovenija 18.11.2017 8:00

V Slovenski filharmoniji koncert ob 80-letnici Pavla Mihelčiča

Ljubljana, 18. novembra - V Slovenski filharmoniji bo nocoj koncert ob 80. življenjskem jubileju skladatelja, glasbenega kritika in pedagoga Pavla Mihelčiča. S svojim kompozicijami je močno obogatil zakladnico slovenske orkestralne glasbe. Pet njegovih del bodo na koncertu poustvarili orkester, zbor in solisti Slovenske filharmonije pod taktirko dirigenta Stevena Loyja.

Ljubljana. Skladatelj, glasbeni kritik in pedagog Pavel Mihelčič. Foto: Dejan Mijović/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Skladatelj, glasbeni kritik in pedagog Pavel Mihelčič.
Foto: Dejan Mijović/STA
Arhiv STA

Pavel Mihelčič (1937) je na ljubljanski Akademiji za glasbo diplomiral iz kompozicije pri Marjanu Kozini ter magistriral pri Matiji Bravničarju. Deloval je kot predavatelj tako na srednji glasbeni šoli kot na akademiji, na zadnji je bil tudi dekan. Poleg tega je bil urednik oddaj resne glasbe na Radiu Slovenija, predsednik slovenske sekcije Mednarodnega združenja za sodobno glasbo (ISCM) in predsednik Društva slovenskih skladateljev.

Na njegovo pobudo in angažma je v Slovenijo dvakrat pripeljal Svetovne glasbene dneve (2003 in 2015). Prejel je nagrado Prešernovega sklada (1979), Župančičevo nagrado (1984), državno odlikovanje red za zasluge za programsko odličnost, mednarodno umetniško odmevnost in predstavljanje slovenske sodobne glasbe pri vodenju mednarodnega festivala Svetovni glasbeni dnevi 2003 (2006) ter stanovsko Kozinovo nagrado za zaokroženi simfonični opus na tematiko Bele krajine (2007).

Je avtor oblikovno preglednih in muzikalno prepričljivih del, ki po večini nosijo programske naslove in so pogosto prežeta z ljudsko motiviko, piše na spletni strani filharmonije. Izvajajo jih tudi v tujini.

Ob visokem življenjskem jubileju je za STA povedal, da skladateljsko delovanje že dolgo sprejema kot trdo delo. "Seveda mora biti to delo pogojeno s talentom in z glasbo, ki jo posameznik nosi v sebi. Vse glasbe, ki jo nosim, zagotovo ne bom mogel napisati. Zelo lepi so trenutki, ko hodim v tihoti in poslušam svojo glasbo. To je privilegij, ki se odraža tudi v improvizaciji, ki jo še vedno gojim in hranim. Vsak skladatelj zori in dozoreva vse življenje. Če zaostaja v stilu ali v modi, ki jo forsirajo nekatere skupine skladateljev, nič hudega. Tudi kot skladatelj moraš ostati zvest samemu sebi. Posnemanj, ki jih neguje skupina sodobnih skladateljev, ne maram," pravi Mihelčič. V lastnem opusu ima najraje skladbe, ki so jih igrali samo enkrat in potem nikoli več.

Publicistično in deloma kritiško pot je začel pri študentski Tribuni in Mladini, nato je bil 39 let kritik časnika Delo. V tem času je napisal približno 2800 glasbenih kritik, osnova zanje so bili notni zapisi, posnetki nanj, kot trdi, niso imeli vpliva. Organiziranje velikih festivalov pa dojema kot nekaj, kar spada h kompozicijskemu delu. Pri tem pripominja, da imajo taki organizatorji v svetu pri oblasteh običajno veliko podpore, sami pa so za organizacijo Svetovnih glasbenih dnevov 2015 dobili 50.000 evrov državne podpore: "Če nam ne bi pomagalo avtorsko združenje Sazas, ki ga državni uradniki tako vneto ovirajo, potem festivala ne bi bilo."

In kako ocenjuje trenutno stanje v slovenski glasbi? "Imamo veliko sijajnih ustvarjalcev in poustvarjalcev, pa zelo malo modrih politikov. Če bo predsednik republike Borut Pahor prišel na moj koncert, bi se lahko zgodilo, da bom svoje mnenje o politikih - popravil," odgovarja Mihelčič in dodaja: "Med mladimi je veliko izjemno nadarjenih glasbenikov: tistih, ki ustvarjajo novo glasbo in onih, ki jo igrajo. Če bo država še naprej zanje skrbela slabo, bodo odšli. Pa to ni tako hudo. Hudo je, ker državi ni kaj dosti mar. Umetnosti naša država ne mara, v ospredje stopa pop kultura. Videti je to na vsakem koraku, tudi v medijih. Minister Tone Peršak se ne zgane."