Svet 19.11.2017 5:00

Fundacija Ane Frank kupila družinsko hišo v Amsterdamu

Haag, 19. novembra - Fundacija, ki vzdržuje hišo v Amsterdamu, v kateri se je judovska deklica Ana Frank, avtorica znamenitega dnevnika, med drugo svetovno vojno skrivala pred nacisti, je kupila še eno nepremičnino, v kateri je živela Anina družina v 30. letih minulega stoletja. Kot so pojasnili, je ne nameravajo preoblikovati v muzej, poroča AFP.

Maribor. Ana Frank. Foto: Gregor Mlakar/STA Arhiv STA

Maribor.
Ana Frank.
Foto: Gregor Mlakar/STA
Arhiv STA

Drugi dom družine Ane Frank tako ne bo muzej za razliko od hiše ob amsterdamskem kanalu, v kateri se je družina skrivala dve leti in zdaj pritegne na tisoče obiskovalcev letno.

"Za fundacijo je pomembno, da dom, v katerem je Ana Frank živela v 30. letih, ostane nedotaknjen in da se zanj skrbi na primeren način," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedala predstavnica Annemarie Bekker.

Dom na jugu Amsterdama je pred tem pripadal stanovanjski družbi, ki pa ni več zmogla njegovega vzdrževanja. Družina Frank je v tej skromni stavbi živela od leta 1934 do odhoda v skrivališče leta 1942.

Oče Ane Frank, Otto, je hišo kupil leta 1933, ko so v Amsterdam pribežali pred naraščajočim antisemitizmom v Nemčiji. Ana Frank je bila takrat stara štiri leta. Julija 1942 so se skrili v drugem domu, potem ko so nacisti po zavzetju Nizozemske leta 1940 začeli preganjati judovske družine.

V svojem dnevniku, ki velja za enega najbolj ganljivih pričevanj vojne, je Ana Frank popisala življenje v skrivališču do leta 1944, ko so družino najverjetneje izdali in jo poslali v koncentracijsko taborišče. Umrla je v Nemčiji na začetku leta 1945, manj kot leto po prijetju in tik pred koncem druge svetovne vojne. Stara je bila 15 let.

Po svetu so prodali več kot 30 milijonov izvodov njenega dnevnika, po knjigi pa so nastale številne priredbe, med drugim gledališke igre, televizijske serije in film.