Slovenija 18.11.2017 5:00

Na jubilejnih Piranskih dnevih arhitekture o vprašanju časa

Piran, 18. novembra - V Piranu bo danes potekala jubilejna, že 35. mednarodna konferenca Piranski dnevi arhitekture (PDA). Tema letošnje konference se osredotoča na čas in njegov vpliv na arhitekturo. Konferenco bodo drevi sklenili s podelitvijo mednarodnih arhitekturnih nagrad Piranesi in odprtjem spremljevalnih arhitekturnih razstav.

Piran. Mesto Piran. Foto: Stanko Gruden/STA Arhiv STA

Piran.
Mesto Piran.
Foto: Stanko Gruden/STA
Arhiv STA

Naslovna tema letošnje konference je Čas v arhitekturo: 35 let PDA. Kot ugotavljajo organizatorji konference, piranska srečanja arhitektov namreč že 35 let kljubujejo času, v njihovo vsebino pa je bil na nek način vgrajen tudi čas.

Čas premisleka vključuje tudi vprašanje časa kot enega bistvenih gradnikov arhitekture. Arhitektura se namreč vedno godi v času, tista, ki ga najbolj lovi, pa ga mnogokrat najhitreje zamuja. Na konferenci se bodo tako spraševali, če je čas še vedno merilo arhitekture, ali čas odloča o tem, kaj je resnično arhitektura, če je poslanstvo arhitekture v njeni hitri reakciji na čas ter kaj pravzaprav določa arhitekturni čas.

Piranski dnevi arhitekture so mednarodna arhitekturna konferenca z eno najdaljših tradicij na svetu, saj potekajo vsako leto vse od leta 1983. Pobudo zanje je dal pokojni arhitekt Vojteh Ravnikar, ki je bil tudi dolgoletni predsednik organizacijskega odbora konference.

V sklopu srečanja bodo podelili tudi nagrade Piranesi za najboljše arhitekturne realizacije, nastale v zadnjih dveh letih na območju centralne Evrope. V razpisu sodelujejo arhitekti iz Avstrije, Češke, Grčije, Hrvaške, Italije, Madžarske, Slovaške in Slovenije.