Svet 21.11.2017 5:00

V Bilbau razstava portretov britanskega umetnika Davida Hockneyja

Bilbao, 21. novembra - V Guggenheimovem muzeju je na ogled razstava z naslovom David Hockney: 82 portretov in tihožitje. Na njej so predstavljeni najnovejši portreti enega najpomembnejših britanskih umetnikov 20. stoletja. Postavitev ponuja vpogled v losangeleško umetniško sceno in ljudi, ki so umetniku prekrižali pot v zadnjih letih.

Kot piše na spletni strani muzeja, kjer je bila leta 2012 na ogled obsežna razstava Hockneyjevih krajin, se je umetnik, potem ko je leta 2013 skoraj opustil slikarstvo, postopoma začel vračati k mirni kontemplaciji portretiranja. Začel je z upodobitvijo oskrbnika njegovega studia, v naslednjih mesecih pa ga je ta žanr popolnoma posrkal vase. V svoj studio je vabil najrazličnejše ljudi, da so mu pozirali za portrete.

Za portrete so mu sedeli njegovi prijatelji, člani njegove družine in znanci, med njimi kolegi umetniki, kuratorji in galeristi. Portrete povezuje enak format, upodobljenci sedijo vsi na istem stolu pred živahnim modrim ozadjem. Vsi portreti so tudi nastali v istem časovnem okviru - v treh dneh. Vendar pa kljub naštetemu Hockneyjeva virtuozna obravnava barve dopušča, da njihove različne osebnosti iz platen izstopijo s toplino in neposrednostjo.

Hockney se je rodil leta 1937 v Bradfordu v Yorkshirju. Umetnost je študiral na Šoli za umetnost v Bradfordu in na Kraljevem kolidžu za umetnost v Londonu. V ZDA je prvič potoval leta 1961, in sicer še v času študija.

Leta 1964 se je preselil v Los Angeles, nato se je leta 1968 vrnil v London. Od leta 1973 do 1975 je živel v Parizu, nato se je ponovno preselil v ZDA. Hockney, ki postopoma izgublja sluh, zdaj že več desetletij živi v Los Angelesu, a ohranja britanske navade: ob skodelici čaja si privošči cigareto, je fish and chips, in čeprav hodi spat ob devetih (po obveznem džojntu), pravi, da je še vedno upornik po duši.

Slikarstvo je skoraj opustil po tragični smrti sodelavca Dominica Elliotta na umetnikovem domu v Yorkshiru leta 2013. Mladenič je zaužil mešanico mamil in alkohola, nato pa spil še odmaševalec odtokov. Po tem dogodku, le nekaj mesecev prej je slikar doživel hujšo kap, je Hockney za štiri mesece odložil čopiče, a se nato vseeno vrnil k njim.

V svoji karieri je veliko, včasih bolj, drugič manj uspešno, eksperimentiral z novimi tehnikam - tridimenzionalnimi kolaži, fotokopijami, iPadom. Bil je tudi eden od pionirjev selfijev, predvsem v 80. letih so nastali številni avtoportreti, tako v risbi kot v slikarskem in fotografskem mediju.

Med drugim je razstavljal na 4. in 6. Documenti v Kasslu, v newyorškem Metropolitanskem muzeju, v hamburški Kunsthalle in na londonski Kraljevi akademiji.

Umetnik je letos praznoval 80. rojstni dan. Ob jubileju so v londonski galeriji Tate Britain pripravili retrospektivo njegovih del, ki je bila obenem poklon 60 letom njegovega delovanja. Postavitev, ki je združila risbe, slike, grafike, fotografije in videe iz javnih in zasebnih zbirk z vsega sveta, je postala najbolje obiskana razstava te galerije.

Razstava v Guggenheimovem muzeju bo na ogled do 25. februarja.