Slovenija 20.11.2017 14:08

V Šmarju pri Jelšah osrednji dogodek ob dnevu slovenskih splošnih knjižnic

Šmarje pri Jelšah, 20. novembra - Slovenske splošne knjižnice danes obeležujejo svoj dan. Osrednji dogodek je potekal v Knjižnici Šmarje pri Jelšah, na prireditvi pa so podelili nagrado za najboljši projekt splošnih knjižnic v letu 2017 Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota in priznanja 12 posameznikom, ki so sodelovali pri projektu Berem, torej sem.

Ljubljana. Knjige, knjižnica. Foto: Stanko Gruden/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Knjige, knjižnica.
Foto: Stanko Gruden/STA
Arhiv STA

Združenje splošnih knjižnic je na osrednjem nacionalnem dogodku na dan splošnih knjižnic za najboljši projekt nagradilo Pokrajinsko in študijsko knjižnico Murska Sobota. Komisijo so prepričali s projektom Obujamo dediščino, "ki s pravljičnimi večeri za odrasle v porabskem narečju spodbuja bralno kulturo med Porabskimi Slovenci ter je tako dobra praksa širjenja slovenske kulture in literature čez mejo", so sporočili iz združenja.

Podeljena so bila tudi priznanja 12 posameznikom, ki so v projektu Berem, torej sem pomembno obogatili koledar Sekcije za splošne knjižnice s svojimi vtisi o branju in žlahtnosti slovenske literature.

Predsednica združenja Vesna Horžen je ob tem povedala: "Z Dnevom splošnih knjižnic že vrsto let opozarjamo na izjemen pomen knjižnic v Sloveniji, saj so te nenadomestljivo kulturno, izobraževalno in lokalno stičišče, ki izrazito pozitivno vpliva na širjenje bralne kulture pri nas, poleg tega pa ponuja veliko drugih storitev."

Po njenih besedah se je Pokrajinska in študijska knjižnica Murska Sobota "izkazala z edinstvenim projektom obujanja kulturne dediščine na območju, kjer živijo Porabski Slovenci, in se jim približala v njihovem narečju", veseli pa jih tudi, da vse več navdušenih bralcev vseh starosti sodeluje v projektu Berem, torej sem.

Praznovanju, ki so ga letos raztegnili na več dni - do 24. novembra, se je pridružilo vseh 58 splošnih knjižnic, ki s svojimi enotami delujejo v 271 krajih po Sloveniji. Obiskovalce vabijo na strokovna vodstva, svetovanja, delavnice in dogodke na izbrano temo dneva.

Knjižnice bodo ponujale lokalno začinjen program, vsebinsko pa bo Gostija v deželi branja širom po Sloveniji potekala po programu, ki danes prinaša dan brezplačnega vpisa, torek bo ponudil Slovenskih top 10, za sredo napovedujejo temo Zgodovina in zanimivosti mojega kraja, četrtkov program nosi naslov V knjižnici niso samo knjige, petkov pa Modrost za mladost - najbolj brane knjige za otroke in mlade skozi čas.

Kot so zapisali pri Združenju splošnih knjižnic, so knjižnice v Sloveniji središče kulturnega dogajanja. Ob 271 enotah deluje tudi 13 bibliobusov, ki obiskujejo 720 postajališč.

Lani so v knjižnicah zabeležili 10,2 milijona obiskov, izposojenih je bilo slabih 25,7 milijona enot knjižničnega gradiva.

V knjižnice je včlanjenih 23,5 odstotka prebivalcev Slovenije, posredno pa uporablja knjižnično gradivo in različne brezplačne knjižnične storitve ter obiskuje prireditve približno 60 odstotkov prebivalcev.

Knjižnična zbirka v splošnih knjižnicah obsega skupaj 11,9 milijona enot. Vsak član je knjižnico obiskal povprečno enaindvajsetkrat letno, vsak član si je na leto izposodil 55 enot gradiva.

Vsaka od 58 knjižnic je organizirala več kot eno prireditev ali dogodek na dan. V letu 2016 je bilo organiziranih povprečno 424 prireditev na vsako knjižnico, so še sporočili iz Združenja splošnih knjižnic.