Slovenija 21.11.2017 8:30

Ciril Horjak v Mariboru razstavlja svoje karikature

Maribor, 21. novembra - V Sinagogi Maribor bodo danes odprli razstavo del karikaturista Cirila Horjaka, znanega tudi z umetniškim imenom Dr. Horowitz. Na postavitvi z naslovom Risbe v Soboto bodo razstavljene njegove portretne karikature in naslovnice, ki že vrsto let krasijo Večerovo sobotno prilogo.

Maribor, Sinagoga. Sinagoga Maribor. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Maribor, Sinagoga.
Sinagoga Maribor.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

"Nekdo je zapisal, da je novinarstvo literatura, ki se ji mudi. Časopisna ilustracija pa je likovnost, ki se ji mudi," je Horjak pred dnevi povedal za Večer, s katerim sodeluje od leta 2007.

Razstava je nastala ob pomoči Marjetke Bedrač iz Sinagoge Maribor, ki mu je med več kot tisoč ustvarjenimi risbami za Večer pomagala izbrati 12 portretov in 28 naslovnic. "Sam tega izbora ne bi mogel opraviti. Nimam potrebne distance," je pojasnil.

Ciril Horjak po navedbah Sinagoge Maribor že vrsto let spada med najbolj prepoznavne avtorje slovenske karikature in stripovske umetnosti. Že med študijem na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost se je pridružil vplivni skupini Grejpfrut, v 90. letih pa je začel sodelovati tudi z revijo Stripburger.

Doslej je izdal vrsto avtorskih stripov in soustvaril različne stripovske almanahe, svoje karikature pa je objavil v številnih domačih in tujih revijah in časopisih.

Za svoje ilustracije je pred dnevi dobil nagrado Društva novinarjev Slovenije za izstopajoče novinarske dosežke v letu 2017. "Njegova ilustracija seveda je 'vizualizacija' osnovnih tez novinarja, hkrati pa je svoja 'entiteta', živi svojo avtonomno zgodbo. Fascinira s kompleksnostjo in hkratno preprostostjo komuniciranja z bralci, razjasni nedorečeno," piše v obrazložitvi nagrade.

Avtorja in njegovo delo bosta na današnjem odprtju razstave, ki bo na ogled do sredine januarja prihodnje leto, predstavila Jure Stojan in Dejan Pušenjak. "Pri risbah Cirila Horjaka je tudi v samozavestnih potezah jasno, da niso nikdar samo služile besedilu. Od samega nastanka so zahtevale, in tudi dobile, vsaj enako težo kot besede, ki naj bi jih ilustrirale," je v spremnem besedilu k razstavi zapisal Stojan.