Slovenija 21.11.2017 8:00

Na odru CD koncert malijske glasbenice Rokie Traore

Ljubljana, 21. novembra - Na odru Gallusove dvorane Cankarjevega doma (CD) bo drevi v okviru abonmaja Glasbe sveta nastopila malijska glasbenica Rokia Traore. V spremljavi ženskega pevskega zbora bo izvedla tako tradicionalne pesmi, priredbe francoskih šansonov kot avtorske pesmi, so sporočili iz CD.

Ljubljana. Cankarjev dom. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Cankarjev dom.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Rokia Traore je ena najuspešnejših glasbenic Malija in tudi Zahodne Afrike, ki se vrača v Ljubljano samo dva meseca po tem, ko je bila med tremi slavnostnimi govornicami na Evropski jazz konferenci.

Takrat je predstavila številne dejavnosti, predvsem Fundacijo Passerelle, šolo za mlade glasbenike v Bamaku, ki jim omogoča, da zunaj t. i. sistema Griotov - kaste profesionalnih glasbenikov in izdelovalcev instrumentov - pridobijo izobrazbo in uspejo.

Ženski pevski zbor, ki jo bo spremljal na koncertu, izhaja prav iz te šole. Na odru bo poleg Rokie Traore nastopilo še pet instrumentalistov in šest pevk, izvedli pa bodo glasbeni del večžanrske trilogije Dream Mande. Ta vključuje tradicionalne pesmi in priredbe francoskih šansonov.

Kot pojasnjuje Rokia Traore, je projekt stkan na izročilu Griotov, katerih pesmi in recitacije opevajo starodavno zgodovino prednikov in dejanja slavnih junakov. "Obenem sodoben projekt sledi neizogibnim modifikacijam zvrsti in lahko dopolnjuje staro formo z novimi koncepti, vizijo ali kontekstualiziranim pojmovanjem v nasprotju s tradicijo," pravi glasbenica in dodaja, da ji je v čast ustvarjati "eno najbolj čudovitih in izbranih glasb Afrike".

Njene korenine so sicer globoko vrasle v kulturo Mandingov, čeprav je zaradi očeta diplomata večino otroštva preživela zunaj Malija. Kot pripadnica Bambarov tudi ni iz kaste Griotov in se tako ni učila tradicionalnih griotskih pesmi: "Ko sem začela obiskovati učne ure glasbe, mi je bilo bolj naravno pisati besedila v francoščini in angleščini ter igrati na kitaro."