Svet 22.11.2017 6:00

Začenjajo se dnevi slovenskega filma v Beogradu, Pančevu in Nišu

Beograd/Niš, 22. novembra - S projekcijama filmov Fontana režiserja Gorana Vojnovića ter Slovenija, Avstralija in jutri ves svet režiserja Marka Naberšnika v beograjski Jugoslovanski kinoteki se danes začenjajo dnevi slovenskega filma, ki bodo do sobote potekali v Beogradu, Pančevu in Nišu, so sporočili iz Slovenskega filmskega centra (SFC).

Ljubljana. Kino, kino dvorana, film. Foto: Stanko Gruden/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Kino, kino dvorana, film.
Foto: Stanko Gruden/STA
Arhiv STA

Kot so napovedali pri SFC, se bodo slovesnega odprtja udeležili filmski ustvarjalci Marko Naberšnik, Boris Jurjaševič, Jure Ivanušič, Maja Pavlin, Miha Čelar, Branko Potočan, Marko Kumer, Rudi Uran, Majda Širca in August Braatz ter direktorica SFC Nataša Bučar.

Pred otvoritvenima filmoma bodo nocoj ob 19. uri sicer odprli razstavo Jože Babič - človek filma, ki je nastala ob 100. obletnici rojstva tega igralca ter gledališkega, filmskega in televizijskega režiserja. Še prej bo na ogled njegov film iz leta 1965 Po isti poti se ne vračaj, v katerem v glavni vlogi nastopa nedavno preminuli srbski igralec Ljubiša Šamardžić.

Babič je za svoje ustvarjanje po navedbah SFC prejel številne nagrade, med drugim zlato (Tri četrtine sonca) in srebrno (Veselica) areno na Festivalu jugoslovanskega igranega filma v Pulju, Prešernovo nagrado za življenjsko delo na področju gledališke, filmske in televizijske režije ter Badjurovo nagrado za življenjsko delo.

Skupno se bo v naslednjih dneh zvrstilo 16 filmov. Poleg že omenjenih še Trahere režiserja Juša Jeraja, Charlatan Magnifique režiserke Maje Pavlin, Dobro unovčeno popoldne režiserja Martina Turka, Codelli režiserja Mihe Čelarja, Oropana duša režiserja Augusta Braatza, Mesto svetlobe režiserja Marka Kumerja Murča, Ko sem pogledala navzdol režiserja Branka Potočana, Ksana režiserja Dejana Baboska, Sedem grehov in vrlin režiserke Majde Širca, Moderne kunst režiserja Marka Šantića, Futura: na odprtem režiserja Rudija Urana, Anja Ganja režiserja Petra Bizjaka, Apoptoza režiserja Tomaža Gorkiča in Stekle lisice režiserja Borisa Jurjaševiča.

V Beogradu bodo dnevi Slovenskega filma potekali v Jugoslovanski kinoteki in Muzeju Jugoslovanske kinoteke, v Nišu v Niškem kulturnem centru, v Pančevu pa v kinu Apolo.

Dnevi slovenskega filma potekajo v organizaciji Društva Slovencev v Beogradu - Društva Sava pod pokroviteljstvom srbskega ministrstva kulture in informiranja, Urada RS za Slovence v zamejstvu in tujini, slovenskega ministrstva za zunanje zadeve, Nacionalnega sveta slovenske nacionalne manjšine, SFC, Filmskega centra Srbije, Jugoslovanske kinoteke in Slovenske kinoteke.

Predstavitve slovenskega filma so letos že bile v Romuniji, Pulju, Osijeku, Sarajevu, Budimpešti in Litvi, od petka do nedelje pa se bodo tretjič predstavili še v Kinu Sputnik v Berlinu.