Slovenija 23.11.2017 9:14

Goriška Brda bodo tri dni živela z Gradnikovimi večeri

Dobrovo, 23. novembra - V Goriških Brdih se drevi začenjajo 25. Gradnikovi večeri, na katerih se bodo ob kulturnem in športnem dogajanju spomnili na 50-letnico smrti briškega poeta Alojza Gradnika. Na prvem večeru bo mogoče prisluhniti briškim, na drugem pa beneškim ustvarjalcem. V soboto pa se bodo na pohodu sprehodili po Gradnikovi učni poti.

Kojsko, Goriška brda. Goriška brda. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA

Kojsko, Goriška brda.
Goriška brda.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Nocoj ob 19. uri se bosta na otvoritvenem recitalu Gradnikovega dela predstavila Robi Gašparin s prebiranjem poezije in pianistka Ingrid Mačus, ki je za Gradnikove večere pripravila preplet besede in glasbe, posvečen Alojzu Gradniku in Petri Koršič. Izvedli ga bosta pevki Mirjam Jelnikar in Martina Kocina ter tolkalec Alberto Zenarolla. S študijskim dokumentarnim kratkim filmom Domov k spominu pa se bo občinstvu predstavila tudi Neli Maraž.

Petkov večer bo pripadel zamejski pesnici in performerki Antonelli Bukovaz, dobitnici kristala letošnjega festivala Vilenica, ki pripravlja literarni nastop, ter akustični zasedbi Trio Bohobare, ki bo predstavila skladbe v slovenskih narečjih Videnske pokrajine. Prireditev tokrat pripravljajo v vili Vipolže.

V soboto bo sledil še pohod po Gradnikovi učni poti, ki prinaša popotovanje skozi Gradnikovo življenje s kulturnimi vložki in ogledom Gradnikove spominske sobe v Medani. Na njem bodo nastopili učenci Osnovne šole Dobrovo. Pohod je primeren za vse starosti in pripravljenost pohodnikov, za približno štiri kilometre poti pa bodo porabili okrog dve uri.

Novost letošnjih Gradnikovih večerov je mali sejem knjig o Brdih, na katerem si bodo obiskovalci na obeh večerih lahko ogledali knjige in jih tudi kupili.

Gradnikovi večeri bodo kulturno dogajanje v Brdih obogatili že 25. leto zapored. Prva izvedba Gradnikovih večerov je na gradu Dobrovo potekala leta 1992. Namen prireditve že od vsega začetka ni bil komercialne narave, pač pa so želeli predstaviti stvari in osebnosti iz zgodovine Goriških Brd, ki so bili v svojem času za to občino zelo pomembni.

Alojz Gradnik (1882-1967), rojen v Medani, je bil pravnik, pesnik in prevajalec. Njegovo pesništvo ima značilnosti moderne in ekspresionizma. Izpovedoval je prvinsko doživljanje ljubezni ter razkrival njeno povezanost s smrtjo, med drugim v zbirkah Padajoče zvezde in Eros-Tanatos. Ob ljubezenski poeziji je zanj značilna domačijska, domoljubna in socialna izpoved, ki jo je zapisal v zbirkah Begunci, Pot bolesti in Primorski soneti. Prevajal je romansko in kitajsko liriko.