Slovenija 22.11.2017 10:04

V Novem mestu drevi krstna uprizoritev opere po Jurčičevem Desetem bratu

Novo mesto, 22. novembra - Vokalna akademija Konservatorija za glasbo Jurija Slatkonje bo v Kulturnem centru Janeza Trdine v Novem mestu drevi ob 19. uri krstno uprizorila opero, nastalo po Jurčičevem romanu Deseti brat. Producent, dirigent in skladatelj opere, ravnatelj konservatorija Aleš Makovac, je zanjo posodobil libreto Mirka Mahniča iz leta 1951.

Novo mesto, Zavod Friderika I. Barage. Novinarska konferenca z najavo premiera opere Deseti brat. Vodja solistov Irena Yebuah Tiran, izvršni producent Bojan Bencik, režiserka Eva Hribernik, dirigent in skladatelj ter ravnatelj novomeškega konservatorija Aleš Makovac in koreografinja Branka Moškon. Foto: Rasto Božič/STA

Novo mesto, Zavod Friderika I. Barage.
Novinarska konferenca z najavo premiera opere Deseti brat.
Vodja solistov Irena Yebuah Tiran, izvršni producent Bojan Bencik, režiserka Eva Hribernik, dirigent in skladatelj ter ravnatelj novomeškega konservatorija Aleš Makovac in koreografinja Branka Moškon.
Foto: Rasto Božič/STA

Makovac je na nedavni novinarski konferenci povedal, da je omenjena romantična opera v treh dejanjih napisana v pretežno tonalnem jeziku, ki je bližji širšemu občinstvu, hkrati pa prinaša svež pogled na določena poglavja slovenske zgodovine.

Napisal jo je za deset solistov, otroško vlogo, 24-članski zbor, plesalce in godalni kvartet s klavirjem. Zaradi več vzporednih zgodb je zelo barvita, pri njenem pisanju pa ga je vodila želja, da bi na odru upodobil navadne ljudi in ne odmaknjene like preteklosti. Režiserka opere je Eva Hribernik, pri pripravi projekta je sodeloval Zavod Novo mesto.

Mezzosopranistka Irena Yebuah Tiran, ki bo v operi nastopila v glavni ženski vlogi, hkrati pa pri podvigu sodeluje kot vodja solistov, je dodala, da bosta v glavnih moških vlogah nastopila tenorist Klemen Torkar in baritonist Rok Bavčar.

Med drugimi pevci je navedla še Katjo Konvalinko, Jako Mihelača, Matjaža Stopinška, Igorja Goloba, Žigo Kasagića, Antona Habjana, Lucasa Somozo Osterca, Dejana Herakovića, Dominga Stasija, Andreja Debevca, Valerijo Šoster in Mateja Praprotnika. Več solistov bo sicer pelo približno polovico predvidenih predstav.

Po besedah izvršnega producenta Bojana Bencika umetniški ansambel šteje 50 nastopajočih, k sodelovanju so povabili tudi novomeško Folklorno društvo Kres. Projekt bo predvidoma stal 50.000 evrov. Pokriti ga nameravajo predvsem z vstopnino in s prispevki pokroviteljev, novomeška občina je zanj prispevala 4000 evrov. Drevišnji krstni uprizoritvi bo sledilo vsaj deset ponovitev, na povabilo koroških Slovencev bodo opero Deseti brat izvedli tudi v Celovcu.

Libreto je nastal na podlagi libreta, ki ga je leta 1951 za istoimensko opero Mirka Poliča napisal režiser, lektor in pisatelj Mirko Mahnič.

Aleš Makovac je na ljubljanski Akademiji za glasbo leta 2006 končal študij sakralne glasbe in pred tem prejel študentsko Prešernovo nagrado. Akademsko šolanje je nadaljeval s študijem dirigiranja in kompozicije, s krajšimi prekinitvami pa deluje kot ravnatelj novomeškega Konservatorija za glasbo Jurija Slatkonje. Na koncertnem področju je dejaven kot dirigent, zborovodja, organist in skladatelj. Leta 2014 je v Novem mestu ustanovil Vokalno akademijo Jurija Slatkonje.