Svet 24.11.2017 6:00

V Berlinu spet čas za novi slovenski kino

Berlin, 24. novembra - Tretja edicija dogodka Neues slowenisches Kino, ki ga v sodelovanju s Slovenskim filmskim centrom (SFC) pripravlja društvo Periskop, v Berlin znova prinaša bogato bero najnovejših slovenskih filmov. V kinu Sputnik bo ob filmih ponudila razstavo politične ilustracije, pogovore z ustvarjalci in bogat spremljevalni program.

Ljubljana. Ogled filma, projekcija, predstava, film, filmska produkcija. Foto: Stanko Gruden/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Ogled filma, projekcija, predstava, film, filmska produkcija.
Foto: Stanko Gruden/STA
Arhiv STA

Tridnevno dogajanje bo v drevi uvedlo odprtje razstave Lost in Transition vizualne umetnice Samire Kentrić, tudi avtorice letošnje likovne podobe festivala, ki staplja javno, politično govorico z intimno sfero človekovega vsakdana. Postavitev vključuje likovne komentarje prelomnih političnih dogodkov v Evropi in svetu v zadnjih dvanajstih letih ter opominja na ponavljanje in vztrajnost nekaterih pojavov, ki se nikoli ne končajo, ostajajo v tranziciji. Sledil bo celovečerni dokumentarni muzikal Dan osvoboditve, manjšinska slovenska koprodukcija o spektakularnem koncertu skupine Laibach v Severni Koreji.

V soboto bodo na projekciji Sieben Shorts predstavljeni kratki filmi po izboru organizatorjev Mednarodnega festivala kratkega filma v Ljubljani (FeKK). Bojana Bregar, Peter Cerovšek in Matevž Jerman so v svojo selekcijo uvrstili filme Lovska sreča (Maja Alibegović), Huda si (Tosja Flaker Berce), Zamejen (Leo Černic), Vsi smo tu že od nekdaj (Peter Cerovšek, Matevž Jerman, Neža Grum), Slovo (Leon Vidmar), Anja Ganja (Peter Bizjak) in Trahere (Juš Jeraj in Atila Urbančič). Sledil bo dobitnik vesne za najboljši slovenski film 2017, intimni dokumentarec Družina Roka Bička.

V nedeljo bosta na vrsti celovečerni dokumentarec Kaj pa Mojca? (Urša Menart) o ženskih junakinjah slovenskega filma ter film Trst, Jugoslavija (Alessandro Bozzer) o drobcu zgodovine, v katerem je vsa Slovenija, pa tudi Jugoslavija, nosila kavbojke iz Trsta.

"Med pripravljanjem tretje edicije Neues slowenisches Kino v Berlinu smo v društvu Periskop precej razmišljali o tem, kako berlinskemu občinstvu še bolj približati slovensko filmsko produkcijo, ki je kljub katastrofalnim razmeram in grozljivemu odnosu domače politike do celotnega področja vsako leto bolj izjemna in s tem tudi mednarodno relevantna. Kakor ponavljamo že vsa tri leta, smo novi slovenski film prepoznali kot biser, ki ga je treba varovati in mu dati priložnost," besede programske vodje festivala Nataše Kramberger povzema sporočilo za javnost.

Dodala je, da so tudi letos posebno pozornost namenili mlajšim avtorjem slovenskega filma in skušali podpreti njihove izdelke, "ki so dobri, umetniško relevantni, vsebinsko in izrazno močni". Hkrati niso želeli zanemariti filmov, "ki so v svoj objektiv ujeli unikatna, drzna, včasih tudi provokativna vprašanja o slovenski umetnosti, zgodovini ali družbi nasploh".

Projekcijam bodo sledili pogovori z avtorji filmov in drugimi filmskimi ustvarjalci ter veliko neformalnih druženj v foyerju kina Sputnik. Sicer pa na festival Neues slowenisches Kino v Berlinu že ves mesec opozarjajo spremljevalni dogodki, začenši z razprodanim gostovanjem zgodovinarja Jožeta Pirjevca v kinu Sputnik 25. oktobra in predstavitvijo njegove biografije o Titu. Gostovanje je dopolnila projekcija dokumentarca Mile Turajilić Cinema Komunisto, sledilo je gostovanje pesnikov Lucije Stupica in Toneta Škrjanca ter že četrta izvedba martinovanja, so še sporočili iz SFC.

Dogodek poleg SFC in kina Sputnik finančno podpira urad za Slovence po svetu.