Slovenija 22.11.2017 13:25

Nova Gorica bo ponovno gostila mednarodni festival Pixxelpoint

Nova Gorica, 22. novembra - Med 1. in 8. decembrom bosta Nova Gorica in Gorica gostili mednarodni festival sodobnih umetniških praks Pixxelpoint, tokrat že 18. leto zapored. K sodelovanju so privabili goriško galerijo Agore in Akademijo umetnosti Univerze v Novi Gorici. Kurator festivala Božidar Zrinski je za letošnjo edicijo izbral 23 umetnikov z vsega sveta.

Nova Gorica, Mestna galerija Nova Gorica Predstavitev letošnjega mednarodnega festivala Pixxelpoint. Direktorica Kulturnega doma Nova Gorica Pavla Jarc, kurator festivala Božidar Zrinski in kustosinja Mestne galerije Nova Gorica Mateja Poljšak Furlan. Foto: Rosana Rijavec/STA

Nova Gorica, Mestna galerija Nova Gorica
Predstavitev letošnjega mednarodnega festivala Pixxelpoint.
Direktorica Kulturnega doma Nova Gorica Pavla Jarc, kurator festivala Božidar Zrinski in kustosinja Mestne galerije Nova Gorica Mateja Poljšak Furlan.
Foto: Rosana Rijavec/STA

Nova Gorica, Mestna galerija Nova Gorica Predstavitev letošnjega mednarodnega festivala Pixxelpoint. Kurator festivala Božidar Zrinski. Foto: Rosana Rijavec/STA

Nova Gorica, Mestna galerija Nova Gorica
Predstavitev letošnjega mednarodnega festivala Pixxelpoint.
Kurator festivala Božidar Zrinski.
Foto: Rosana Rijavec/STA

Nova Gorica, Mestna galerija Nova Gorica Predstavitev letošnjega mednarodnega festivala Pixxelpoint Kurator festivala Božidar Zrinski. Foto: Rosana Rijavec/STA

Nova Gorica, Mestna galerija Nova Gorica
Predstavitev letošnjega mednarodnega festivala Pixxelpoint
Kurator festivala Božidar Zrinski.
Foto: Rosana Rijavec/STA

Nova Gorica, Mestna galerija Nova Gorica Predstavitev letošnjega mednarodnega festivala Pixxelpoint. Foto: Rosana Rijavec/STA

Nova Gorica, Mestna galerija Nova Gorica
Predstavitev letošnjega mednarodnega festivala Pixxelpoint.
Foto: Rosana Rijavec/STA

Tokratno edicijo festivala je Zrinski poimenoval Resnično čarobni trenutek, ki je povzet po istoimenskem projektu kanadskega avtorja Adama Basanteja.

"Ta naslov na najbolj primeren način označuje razstavo in nastalo situacijo, ki predstavlja platformo za produkcijo novih projektov, kot tudi pomembno prizorišče za postprodukcijo že realiziranih projektov, ki izpostavljajo razne vidike sodobne tehnološko zasnovane družbe, umetnosti in politike," je na današnji novinarski konferenci povedal kurator.

Odprtje festivala bo tako kot prejšnja leta najprej v galeriji Agore v Gorici v petek, 1. decembra, ob 18. uri ter dve uri kasneje še v Mestni galeriji Nova Gorica.

Med spremljevalnimi dogodki bodo predavanje Vladimirja Freliha, multimedijske delavnice, predstavitve intermedijskih štipendij in knjig ter molekularno-kulinarični dogodek ob zaključku festivala.

Festival, ki izhaja iz vizualne kulture elektronskih medijev, si je postavil za cilj tako razvijanje in boljše razumevanje razsežnosti digitalnih svetov ter digitaliziranja stvarnega sveta okoli nas, skupaj z njegovo predstavitvijo in popularizacijo, kot tudi vzpodbujanje teoretskega kritičnega diskurza in refleksije o intermedijski umetnosti.

"Vendar je prvotni namen festivala daleč presegel svoje okvire in prerasel v festival sodobnih umetniških praks," je dejala direktorica Kulturnega doma Nova Gorica Pavla Jarc. Ob tem je še dodala, da ob polnoletnosti festivala že zrejo v prihodnost in razmišljajo o novostih dokaj uveljavljenega festivala v svetovnem merilu.

Veliko bo sicer odvisno od sredstev, ki jih bodo imeli na voljo za pripravo prihodnjih festivalov. Prijavili so se na nov razpis ministrstva za kulturo, ki je za izvedbo festivala v zadnjih štirih letih namenjalo po 19.000 evrov. Novogoriška občina je za organizacijo festivala namenila 10.000 evrov, nekaj so prispevali tudi drugi sponzorji in donatorji. Skupno vrednost organizacije mednarodnega festivala Pavla Jarc ocenjuje na okrog 40.000 evrov.