Slovenija 24.11.2017 5:00

Začenja se Mariu Brenti posvečen filmski festival

Ljubljana, 24. novembra - V Slovenski kinoteki v Ljubljani se danes začenja 18. filmski festival Nagrada Darko Bratina. Poklon viziji, ki je tokrat posvečen italijanskemu režiserju Mariu Brenti. V središču sedemdnevnega festivala, ki bo v organizaciji goriškega Kinoateljeja potekal v sedmih mestih na slovenski in italijanski strani meje, bo prav njegovo delo.

Ljubljana. Kinoteka. Arhiv STA. Foto: Anže Malovrh/STA

Ljubljana.
Kinoteka.
Arhiv STA.
Foto: Anže Malovrh/STA

Karavana Kinoateljeja bo do četrtka prihodnji teden potovala med Ljubljano, Izolo, Špetrom Slovenov, Vidmom, Novo Gorico, Gorico in Trstom in pri tem skozi projekcije in pogovore odkrivala opus letošnjega prejemnika nagrade, Maria Brente, ki je Darka Bratino tudi osebno poznal in z njim sodeloval.

Ob 75. obletnici rojstva sociologa in filmskega poznavalca Bratine, ki mu je festival posvečen, so namreč želeli poiskati in predstaviti filmskega ustvarjalca, ki je imel stike z njim in si je z njim tudi delil skupne vizije, so sporočili iz Kinoateljeja.

Drevi bosta v Slovenski kinoteki v prisotnosti avtorja prikazani projekciji njegovega v Cannesu nagrajenega filma Maicol (1988) in dokumentarnega filma Učinek Olmi. Pri prvem gre za predmestno eksistencialno dramo, ki prikazuje kompleksni odnos samohranilke Anite in njenega 5-letnega sina, Maicola. V drugem Brenta obravnava pristop in delovno metodo Ermanna Olmija k filmu.

Poleg Maicola je Brenta posnel še dva odmevna celovečerna filma - Barnabo gorjan (1994), ki bo predstavljen tako v Izoli kot v Špetru Slovenov, in Črvober (1974). Ta je bil vključen v program mednarodnega filmskega festivala v Benetkah, posvetili pa se mu bodo prihodnjo sredo, na slavnostni večer podelitve nagrade letošnjemu nagrajencu v goriški Hiši filma.

Festivalski postojanki v Vidmu in Trstu bosta medtem ponudili na ogled dokumentarna dela iz zadnjih let, ki jih je Brenta posnel z režiserko Karine De Villers.

Program letošnjega festivala bosta danes na novinarski konferenci še podrobneje predstavila vodja festivala Mateja Zorn, prisotna bosta tudi Mario Brenta in Karine de Villers.

Kinoatelje podeljuje Nagrado Darko Bratina. Poklon viziji od leta 1999 v spomin na svojega ustanovitelja Darka Bratino, in sicer filmarjem, ki filme ustvarjajo v prepletenosti estetike, pozornosti do zgodovinskega in družbenega okolja in občutljivosti za medkulturno komunikacijo.

Kot so zapisali, letošnjega nagrajenca odlikujeta režijska strogost in premišljenost. "Lepota Brentovih del se izraža v rahločutnem zaznavanju stanja stvari. Kot notar vidnega in hkrati znanstvenik nedoumljivega opazuje svet, da bi ga dojel, a nam obenem sporoča, da je tako v filmu kot v življenju resničnost globlja od našega pogleda."