Svet 26.11.2017 5:30

FSK bo 100 slovanskih romanov predstavil na Dunaju

Dunaj, 26. novembra - Forum slovanskih kultur (FSK) bo na Dunaju na ogled postavil razstavo 100 slovanskih romanov. Razstava bo postavljena v Ruskem kulturnem inštitutu, na odprtju v torek, 28. novembra, bosta nastopila pisatelja Marko Sosič in Suzana Tratnik, ki bosta brala odlomke iz del s seznama zbirke 100 slovanskih romanov.

Radlje ob Dravi. Forum slovanskih kultur. Foto: Vesna Pušnik Brezovnik/STA Arhiv STA

Radlje ob Dravi.
Forum slovanskih kultur.
Foto: Vesna Pušnik Brezovnik/STA
Arhiv STA

Razstavo 100 slovanskih romanov so v mednarodni ustanovi FSK pripravili ob desetletnici izhajanja knjig v istoimenski zbirki. Potem ko so 108 najboljših in najbolj reprezentativnih slovanskih avtorjev sodobnega slovanskega romana v sliki in besedi predstavili na sedežu Unesca v Parizu, je razstava gostovala še v Ljubljani in Radljah ob Dravi.

"V FSK z zbirko 100 slovanskih romanov že enajsto leto skrbimo, da se imena najbolj izpovednih slovanskih literatov iz ene znajdejo tudi na knjižnih policah drugih slovanskih držav. Z branji v živo in predstavitvami pisateljev ter prevajalcev pa se naša beseda ne samo bere, ampak tudi sliši. To je ključnega pomena predvsem na predstavitvah preko meja slovanskih držav, saj so slovanski jeziki ter pisatelji slabo ali pa sploh nepoznani," je pred torkovim odprtjem razstave povedala direktorica FSK Andreja Rihter.

V zbirki 100 slovanskih romanov je doslej izšlo že več kot 60 knjig v devetih slovanskih jezikih.

Razstavo FSK pripravlja v sodelovanju z Ruskim kulturnim inštitutom in SKICO - slovenskim kulturno-informacijskim centrom. Odprla jo bosta slovenska veleposlanica Ksenija Škrilec in ruski veleposlanik Dmitrij Ljubinskij, so sporočili iz ustanove FSK.