Svet 27.11.2017 10:44

Slovenski nacionalni paviljon na 57. beneškem bienalu dobil mnogo pozornosti

Benetke, 27. novembra - Obzorniška fronta, vsebinski ustvarjalci slovenskega nacionalnega paviljona na 57. beneškem bienalu, ki se je sklenil v nedeljo, so zelo zadovoljni z odzivom javnosti in odzivom medijev na bienalu. "Slovenski paviljon je dobil mnogo pozornosti, kar nas je utrdilo v prepričanju, da so vsebine, ki jih odpiramo, pomembne," so zapisali za STA.

Italija, Benetke. Slovenski nacionalni paviljon na 57. beneškem bienalu. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Italija, Benetke.
Slovenski nacionalni paviljon na 57. beneškem bienalu.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Tema letošnje izdaje bienala pod kuratorstvom Christine Macel je bila Viva arte viva. Poleg osrednje razstave v Vrtovih s 120 povabljenimi umetniki iz 51 držav se je na bienalu 83 držav predstavilo z nacionalnimi paviljoni.

Slovenijo sta v nacionalnem paviljonu v Arzenalu zastopali umetnica Nika Autor in kustosinja Andreja Hribernik s projektom Novicam se ne odpovemo. Projekt sestavljata 30-minutni film Obzornik 63 - Vlak senc in publikacija Novicam se ne odpovemo.

Kot so še zapisali ustvarjalci slovenskega nacionalnega paviljona, je izkušnja sodelovati na mednarodnem bienalu umetnosti v Benetkah vsekakor nekaj posebnega. Okoli dogodka se plete mnogo pričakovanj, upravičenih in neupravičenih.

V času bienala so tudi zastavili gostovanje in predstavitve projekta po Sloveniji, saj so želeli doseči tudi domače občinstvo, ljudi, ki niso obiskovalci bienala. Od odprtja razstave do zaprtja so gostovali po devetih lokacijah v Sloveniji, v decembru pa bosta projekcija filma in pogovor z avtorji še v Moderni galeriji.

Kot so še sporočili, so v času trajanja razstave v Benetkah tudi dobili mnoga vabila tako za razstavne projekte, kot tudi vabila na filmske festivale, kar jih je še dodatno razveselilo.

Britanski časopis The Guardian je slovenski paviljon uvrstil med pet najboljših na letošnjem bienalu. Slovenski paviljon je na lestvico desetih najbolj zanimivih uvrstila tudi britanska spletna platforma a-n. Film Obzornik 63 - Vlak senc, ki je del projekta Nike Autor o begunski problematiki, pa so pohvalili tudi v reviji Frieze.

Na bienalu je bila slovenska umetnost na ogled tudi na osrednji razstavi. Christine Macel je vanjo vključila dela kolektiva OHO, Marka Pogačnika in Vadima Fiškina. Poleg tega se je s svojim paviljonom v času bienala v Benetkah predstavljala NSK država v času.