Slovenija 27.11.2017 11:44

V Žalcu in Velenju Zvezdni prah muzikalov

Velenje, 27. novembra - Festival Velenje, Zavod za kulturo, šport in turizem Žalec ter Hiša kulture Celje pripravljajo v četrtek v Domu II. slovenskega tabora Žalec ter v soboto v velenjskem domu kulture koncerta Zvezdni prah muzikalov. Na programu bodo znani songi iz muzikalov Lepotica in zver, Čarovnik iz Oza in Aladin, so sporočili iz Festivala Velenje.

Obiskovalci bodo lahko na koncertih med drugim slišali priljubljene pesmi Nekje za mavrico, Arabske noče ter Lepotica in zver. Vsi trije muzikali so v preteklih desetih letih uspešno gostovali po slovenskih in tujih odrih, ob tem pa tudi številne produkcije operet, ki so nepogrešljivo povezane z delovanjem omenjenega žalskega zavoda že desetletja, in zadnja velika uspešnica - muzikal Veronika Deseniška, ki jo koprodukcijsko podpira tudi Hiša kulture Celje.

Gre za edinstveno glasbeno-gledališko dejavnost, ki se je tako iz Ljubljane in Mariboru preselila tudi v regije in povezuje lokalne umetniške potenciale. Lepotica in zver je kot dijaška produkcija pod vodstvom dirigenta Simona Dvoršaka nastala v Celju in v letih 2007 in 2008 doživela več kot 20 ponovitev v Celju, Velenju, Žalcu, Ljubljani in Bruslju.

Čarovnik iz Oza je nastal v Velenju leta 2010, več kot 70 izvajalcev pa je uspešno razprodalo kar 17 ponovitev, s tolikimi pa se lahko pohvali tudi Aladin, ki je bil v produkciji Festivala Velenje in ob podpori Triangla premierno izveden leta 2012. Velenjska muzikala je vodil dirigent Miran Šumečnik, nastala pa sta v sklopu projekta Evropska prestolnica kulture 2012.

Zvezdni prah muzikalov tako z zanimivim retrospektivnim pristopom ponovno združuje številne ustvarjalce, ki so v preteklih letih sodelovali pri glasbeno-gledaliških uprizoritvah na treh velikih regijskih odrih, z njim pa organizatorji napovedujejo tudi ustvarjalno in zanimivo leto 2018.

Ob spremljavi zasedbe Triangel, ki jo vodi celjski dirigent Dvoršak, bodo v muzikali nastopili mladi solisti Manca Dremel, Jasmina Kompan, Klemen Orter, Saša Šižgorič, Tanja Ravljen, Boštjan Korošec in Luka Markus Štajer.