Svet 28.11.2017 5:00

Muti bo morda zadnjič dirigiral novoletnemu koncertu na Dunaju

Dunaj, 28. novembra - Novoletni koncert Dunajskih filharmonikov bo 1. januarja 2018 že petič vodil italijanski maestro Riccardo Muti, kar pa bo morda tudi zadnjič. "Novo leto želim praznovati z družino, ker pa je bil pritisk v zadnjem času tako močan, sem privolil, da bom dirigiral, a mislim, da bo to moj zadnji novoletni koncert," je povedal Muti.

Ljubljana, Cankarjev dom. Dunajski filharmoniki. Foto: Stanko Gruden/STA

Ljubljana, Cankarjev dom.
Dunajski filharmoniki.
Foto: Stanko Gruden/STA

Priprave na novoletni koncert se italijanskemu dirigentu po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA ne zdijo lahke. "Ko stojiš na podiju, je težko pozabiti, da gleda na milijone ljudi. Orkester stoji pred ogromnim občinstvom. Najmanjše napake ne opazijo le gledalci v avditoriju. Tudi program ni tako enostaven, kot se zdi. Valček je pogosto zelo virtuozen," je Muti povedal za milanski časnik Il Giornale.

Prihodnji novoletni koncert bo ponudil sedem skladb, ki jih Dunajski filharmoniki na tradicionalnem nastopu, ki ga iz dunajskega Musikvereina prenašajo po vsem svetu, še niso izvedli. Program so objavili sredi novembra, poudarek bo na delih Johanna Straussa mlajšega.

V Neaplju rojeni Muti pa bo prihodnje leto obeležil 50. obletnico dirigentskega debuta. Taktirko je prvič zavihtel v Firencah s tamkajšnjim orkestrom Maggio musicale fiorentino. Ob tej priložnosti bo v tem italijanskem mestu vodil izvedbo Verdijeve opere Macbeth, še poroča APA.