Od blizu 1.12.2017 10:30

S Ta veselim dnevom kulture letos vstop v Evropsko leto kulturne dediščine

piše Tatjana Zemljič

Ljubljana, 1. decembra - Ta veseli dan kulture, 3. december, ko obeležujemo Prešernov rojstni dan, bo tudi letos brezplačno odprl vrata kulturnih ustanov po Sloveniji. Akcija, s katero želi ministrstvo za kulturo skupaj s sodelujočimi ustanovami kulturne vsebine približati tistim, ki v te ustanove zaidejo redkeje, bo letos obenem uvod v Evropsko leto kulturne dediščine.

S Ta veselim dnevom kulture vstop v Evropsko leto kulturne dediščine

Simbolno odprtje Evropskega leta kulturne dediščine v Sloveniji bo v organizaciji ministrstva za kulturo v nedeljo v ljubljanski Narodni galeriji. Na prireditvi bosta nastopila ambasadorja leta, raper Rok Terkaj - Trkaj in literarni zgodovinar Igor Saksida ter plesalci tradicionalnih vuzemskih plesov iz Metlike.

V nedeljo bo živahno po vsej Sloveniji

Sicer pa bodo na ta dan svoja vrata odprli številni nacionalni in občinski kulturni zavodi, zvrstili se bodo brezplačne predstave, razstave, koncerti, predavanja, vodenja in delavnice. Kot so sporočili z ministrstva za kulturo, letos 140 organizatorjev v 54 krajih pripravlja skupno več kot 320 dogodkov.

Ponudba dogodkov bo tradicionalno najbolj pestra v Ljubljani, živahno pa bo tudi drugod po Sloveniji. Pokrajinski arhiv Maribor denimo vabi na dan odprtih vrat in vodstvo po arhivu. Obiskovalce bodo popeljali v arhivsko čitalnico, predstavili eno izmed arhivskih skladišč, restavratorsko delavnico in še kaj.

Direktor arhiva Ivan Fras je za STA zapisal, da se v program Ta veselega dneva kulture vključijo vsako leto, saj hočejo tistim, ki nimajo možnosti, da bi arhiv obiskali tekom delovnega dne, omogočiti, da ga obiščejo ob koncu tedna. Dodal je, da lani obisk še ni bil prav velik, da pa se sicer iz leta v leto povečuje.

Slovensko ljudsko gledališče Celje v akciji sodeluje že od samega začetka. Letos imajo na sporedu gostujočo predstavo Gledališča Virovitica 2:14 h Davida Paqueta, ki je namenjena občinstvu vseh generacij. Kot so zapisali za STA, je obisk kulturnih institucij izredno pomemben, saj brez razvoja in skrbi za slovensko kulturo ter jezik v današnjem času ne bi praznovali tudi samostojnega obstoja in samoodločbe naroda.

Na Ta veseli dan kulture pričakujejo predvsem gledalce, ki običajno ne hodijo v gledališče, in tiste, ki si tega ne morejo privoščiti. Kot so še zapisali, pa odprta vrata slovenske kulture v začetku decembra predstavljajo tudi protiutež potrošniškemu prazničnemu duhu. Zaradi dobrega odziva v preteklosti tudi letos pričakujejo velik obisk.

V Pokrajinskem muzeju Koper vabijo na predavanje o Mušji jami pri Škocjanu in na otvoritveno vodstvo po dopolnjeni stalni razstavi Srce Kopra. Kot so zapisali za STA, so se kulturi posvečeni dnevi, kot sta 3. december ali 8. februar, usedli v javno podzavest prebivalk in prebivalcev, ki v čedalje večjem številu izkoriščajo te priložnosti za brezplačno uživanje v bogati kulturni dediščini. "Tako je tudi prav, kajti zavedanje o bogastvu kulture naših prednikov navdihuje duha in nas dela boljše ljudi, vsak obisk muzeja pa je vselej priložnost za razmišljanje tudi o nas samih in o tem, od kod prihajamo in kam gremo," so dodali.

Vseslovenski akciji se že vrsto let pridružuje Posavski muzej Brežice. "Zadnja leta se še posebej trudimo, da ni naš program samo 'odprta vrata z dogovorjenim brezplačnim vstopom', ampak da je ta dan tudi del vpogleda v naše delo malo drugače," je za STA zapisala v.d. direktorice Alenka Černelič Krošelj.

Letos je njihov program usmerjen v povezovanje z njihovimi zvestimi uporabniki in tistimi, ki jih še želijo aktivno vključiti v svoje delo, z njim pa sledijo tudi pričetku Evropskega leta kulturne dediščine.

Slednjega bodo napovedali pred simbolom mesta - Vodovodnim stolpom, sledil bo voden sprehod po mestu. Nadaljevali bodo z javnim vodstvom po razstavi Posavski obrazi - kiparka Alenka Eržen Šuštaršič (1926-2005) in pogovorom z Janezom Ivšičem, ki je poleti našel rimski meč, ohranjen v lehnjaku v reki Krki, in ga predal muzeju. Program bo sklenila predstavitev njihovih delničarjev znanj z borze posavske kulturne dediščine.

Kot je še zapisala Alenka Černelič Krošelj, muzej vsako leto obiščejo številni, ki na ta dan "potujejo po slovenskih kulturnih ustanovah" in se pridružijo tudi dogodkom. Upajo, da bo tako tudi letos.

Ta veseli dan kulture je danes množičen kulturni dogodek

Z dnevom odprtih vrat v slovenski kulturi ob obletnici rojstva pesnika Franceta Prešernovega je ministrstvo začelo v Prešernovem letu 2000. Z leti se je pobuda preoblikovala v Ta veseli dan kulture in prerasla v množičen kulturni dogodek. Letos bo akcija potekala 18. zapovrstjo.

Število obiskovalcev se je v minulih letih gibalo okrog 30.000, na ministrstvu tudi letos računajo na podoben obisk. Kot so zapisali za STA, glede na to, da je letos 3. december nedelja, predvidevajo, da se bo dogodkov udeležilo več posameznikov in družin, manj pa bo organiziranih skupin iz vzgojno izobraževalnih zavodov.

Kot so še zapisali, sicer organizatorji iz vse Slovenije poročajo o dobri obiskanosti prireditev, največ obiskovalcev pa naštejejo v nacionalnih javnih zavodih, muzejih in galerijah v prestolnici, kot so Narodna galerija, Narodni muzej, Moderna galerija ali Slovenski etnografski muzej.