Slovenija 1.12.2017 5:00

V Novi Gorici se začenja festival Pixxelpoint

Nova Gorica, 1. decembra - Na Goriškem se nocoj začenja mednarodni festival sodobnih umetniških praks Pixxelpoint, ki ga bosta Nova Gorica in Gorica gostili teden dni. Kurator festivala Božidar Zrinski je za 18. edicijo izbral 23 umetnikov z vsega sveta. Njihovi projekti izpostavljajo razne vidike sodobne tehnološko zasnovane družbe, umetnosti in politike.

Nova Gorica. Festival novomedijske umetnosti Pixxelpoint. Foto: Rosana Rijavec/STA Arhiv STA

Nova Gorica.
Festival novomedijske umetnosti Pixxelpoint.
Foto: Rosana Rijavec/STA
Arhiv STA

Tokratni festival je Zrinski poimenoval Resnično čarobni trenutek, kar je povzeto po istoimenskem projektu kanadskega avtorja Adama Basanteja. Kot je zapisal, projekti sodelujočih umetnikov raziskujejo posameznikovo vpetost v socialno stvarnost družabnih omrežij, obdelovanja podatkovnih in vedno bolj pomembnih slikovnih arhivov, izpostavljajo posameznikovo čutno senzorično izkušnjo prostora, opredeljujejo se do zgodovine umetnosti in kulture ter postavljajo pod vprašaj realnost, ki jo živimo.

Odprtje festivala bo tako kot prejšnja leta najprej na italijanski strani, tokrat v galeriji Agore v Gorici ob 18. uri, dve uri kasneje pa še v Mestni galeriji Nova Gorica.

K sodelovanju so organizatorji, Kulturni dom Nova Gorica, tokrat privabili goriško galerijo Agore in Akademijo umetnosti Univerze v Novi Gorici.

Med spremljevalnimi dogodki bodo predavanje Vladimirja Freliha, multimedijske delavnice, predstavitve intermedijskih štipendij in knjig ter molekularno-kulinarični dogodek ob zaključku festivala.

Ob polnoletnosti festivala po besedah direktorice Kulturnega doma Nova Gorica Pavle Jarc že zrejo v prihodnost in razmišljajo o novostih dokaj uveljavljenega festivala v svetovnem merilu. Predvsem do ta odvisna od sredstev, ki jih bodo uspeli pridobiti.

Festival, ki izhaja iz vizualne kulture elektronskih medijev, si je postavil za cilj tako razvijanje in boljše razumevanje razsežnosti digitalnih svetov ter digitaliziranja stvarnega sveta okoli nas, skupaj z njegovo predstavitvijo in popularizacijo, kot tudi vzpodbujanje teoretskega kritičnega diskurza in refleksije o intermedijski umetnosti.