Slovenija 28.11.2017 11:20

Izhodišča kandidature Nove Gorice za EPK 2025 prvič pred širšo javnostjo

Ljubljana, 28. novembra - Nova Gorica se aktivno pripravlja na kandidaturo za Evropsko prestolnico kulture (EPK) 2025. Osnovni koncept izhodišč, ki ga bodo do konca leta nesli na mestno občino, je že izdelan, je za STA pojasnila vodja delovne skupine Neda Rusjan Bric. Pričakuje, da ga bodo v začetku leta mestni svetniki tudi potrdili, da bo projekt lahko tekel naprej.

Nova Gorica. Mesti Nova Gorica in Gorica. Foto: Anže Malovrh/STA

Nova Gorica.
Mesti Nova Gorica in Gorica.
Foto: Anže Malovrh/STA

Delovna skupina pod njenim vodstvom že eno leto snuje izhodišča kandidature Nove Gorice za Evropsko prestolnico kulture, naziv, ki si ga bosta v letu 2025 nadeli mesti v Nemčiji in Sloveniji.

Svoja prizadevanja in za zdaj še zelo okviren koncept bodo danes prvič predstavili širši zainteresirani javnosti, in sicer na srečanju v okviru monografskega festivala Nagrada Darko Bratina. Poklon viziji 2017, ki se je dopoldne začel v novogoriškem Kulturnem domu. Kot je povedala Neda Rusjan Bric, želijo namreč javnost spodbuditi k razmisleku in novim idejam.

Kot so zapisali organizatorji srečanja, je namen dogodka predstaviti širši javnosti izziv, ki ga kandidatura za ta prestižni naziv prinaša v ta prostor. Tako zahteven in celovit projekt je po njihovem prepričanju in tudi po mnenju Nede Rusjan Bric uspešen le, ko bodo vanj verjeli vsi prebivalci in akterji družbenega življenja, ki soustvarjajo skupni čezmejni prostor.

Vodja delovne skupine je potrdila, da še vedno obstaja možnost povezave Nove Gorice z nemškim mestom Görlitz, ter da bi obe mesti v vsebino kandidature vključili tudi svoja dvojčka, Nova Gorica sosednjo Gorico v Italiji, Görlitz pa mesto Zgorzelec na Poljskem.

Projekt je po njenih besedah zastavljen zelo široko. "Če poenostavim: povsod, kjer je področje registrske tablice Gorica. To je široko področje, ki ga dojemamo kot naše, primorsko območje," je pojasnila. Po vertikali je to izvir Soče do izliva Soče na italijanski strani. "Ta prostor čutimo kot enoten in želimo si, da bi z Gorico vedno bolj sodelovali, ne le v okviru EPK," je poudarila.

Tudi če pri vložitvi kandidature za EPK ne bi bili uspešni, bo vseeno po dolgoletnih prizadevanjih ter zbiranju idej in pobud ostalo toliko skupnih projektov, ki jih bi lahko vseeno uresničili, je prepričana.

Želi si, da bi osnovni koncept izhodišč, za katerim sicer že stoji župan mestne občine, v začetku prihodnjega leta potrdili tudi mestni svetniki. Radi bi dobili zavezo, da vsaka politična stran stoji za tem projektom, je poudarila Neda Rusjan Bric. V nadaljevanju leta se bodo nato povezali z nevladnimi in javnimi zavodi, a ne le tistimi s področja kulture, saj, kot je opozorila, projekt EPK ni eliten in namenjen zgolj tistim, "ki se spoznajo na umetnost".

Kandidaturo bodo po njeni napovedi vložili konec leta 2019 ali v začetku leta 2020.