Svet 29.11.2017 5:00

Italijansko ministrstvo za kulturo kupilo muzej porcelana v Firencah

Firence, 29. novembra - Italijansko ministrstvo za kulturo je kupilo muzej porcelana Richard Ginori v Firencah. Najstarejši poslovni muzej v Evropi domuje v eni prvih tovarn keramike in porcelana na stari celini. Nahaja se v občini Sesto Fiorentino pri Firencah.

Ministrstvo je muzej pridobilo za 700.000 evrov po stečaju izdelovalca porcelana in po tem, ko dve dražbi nista bili uspešni. Družbo je medtem kupil koncern Kering, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Muzej Richard Ginori razpolaga z zbirko, ki vsebuje več kot 10.000 keramičnih in porcelanastih primerkov, izdelkov iz voska, svinca in mavca, pa tudi porcelanaste replike del iz helenističnega obdobja ter keramiko drugih proizvajalcev, nastalo med koncem 19. in začetkom 20. stoletja.

Potem ko ga bo prevzela država, bo muzej sodil pod okrilje toskanskih muzejev.

Zgodovina obrata sega v leto 1735, ko je toskanski markiz Carlo Ginori blizu Firenc osnoval obrat porcelana. Podjetje, ki je pod imenom Richard Ginori znano od leta 1869, je poleg tovarn porcelana v nemškem Meissnu in na Dunaju tretje najstarejše v Evropi. Zaradi resne krize, ki je pripeljala do dolga v višini več kot 80 milijonov evrov, je leta 2013 bankrotiralo.