Slovenija 3.12.2017 0:30

Ta veseli dan kulture danes brezplačno vabi v kulturne ustanove

Ljubljana, 3. decembra - Ta veseli dan kulture, s katerim obeležujemo obletnico rojstva pesnika Franceta Prešerna, bo danes odprl vrata številnih kulturnih ustanov po vsej Sloveniji. V 54 krajih bo ponudil skupaj več kot 320 brezplačnih dogodkov - predstav, razstav, koncertov, predavanj, vodstev in delavnic. Letošnji bo obenem uvod v Evropsko leto kulturne dediščine.

Ljubljana. Dnevi odprtih vrat v Narodni galeriji. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Dnevi odprtih vrat v Narodni galeriji.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Simbolno odprtje Evropskega leta kulturne dediščine v Sloveniji bo v organizaciji ministrstva za kulturo dopoldne v ljubljanski Narodni galeriji, kjer bo sicer dogajanje potekalo skozi ves dan. Ponudba dogodkov ob Ta veselem dnevu kulture bo tradicionalno najbolj pestra v Ljubljani in Mariboru, živahno pa bo tudi drugod po Sloveniji.

S pobudo, ki bo potekala 18. zapovrstjo, želi ministrstvo za kulturo skupaj s sodelujočimi ustanovami, teh je letos 140, kulturne vsebine približati tistim, ki v kulturne institucije zaidejo redkeje. Število obiskovalcev se je v minulih letih gibalo okrog 30.000. Na ministrstvu letos upajo na podoben obisk.

Z dnevom odprtih vrat je ministrstvo začelo v Prešernovem letu 2000. Z leti se je pobuda preoblikovala v Ta veseli dan kulture in prerasla v množičen kulturni dogodek. Na ta dan se združujeta dostopnost in želja ljudi po doživetju kulture.

Evropsko leto kulturne dediščine 2018 pa bo leto najrazličnejših dogodkov in projektov po Evropi, organiziranih z namenom vzbuditve zanimanja za kulturno dediščino v javnosti, še posebej pri otrocih in mladih.