Svet 29.11.2017 11:55

Deset slovenskih umetnikov na mednarodnem salonu v Parizu

Pariz, 29. novembra - Deset slovenskih umetnikov se bo predstavilo na mednarodnem salonu francoskega Nacionalnega združenja lepih umetnosti (SNBA), ki ga v začetku decembra pripravijo pod piramido v Louvru. Razstavljali bodo Bogdan Čobal, Viktor Šest, Oto Rimele, Franci Skerbinek, Rado Jerič, Branimir Ritonja, Marijan Mirt, Veljko Toman, Zdravko Luketič in Igor Orešič.

Salon SNBA (Societe Nationale des Beaux Arts) poteka vsako leto v začetku decembra od leta 1865 dalje. Razstava je na ogled v razstavišču Carruosel du Louvre pod piramido v Louvru, točno na mestu, kjer je bila leta 1725 pripravljena prva razstava pod okriljem Akademije lepih umetnosti. Letos bo na njej sodelovalo več kot 600 umetnikov - slikarjev, kiparjev, grafikov in fotografov.

Kot prva Slovenka je na tej mednarodni razstavi likovnih ustvarjalcev leta 1891 sodelovala Ivana Kobilca, ki je potem tudi postala članica združenja. Nato pa slovenskega predstavnika na salonu ni bilo vse do lani, ko se je po zaslugi častne konzulke Tatjane Rodica Dumas iz St. Etienna v Franciji predstavilo enajst umetnikov iz vse Slovenije. Ob tem je bila multimedijska umetnica Eva Petrič nagrajena s srebrno medaljo.

Slovenska umetnost je letos dobila prostor za deset umetnikov, selektorica in organizatorka salona Benedict Lecat pa je k organiziranju njihove predstavitve povabila Igorja Orešiča iz Maribora. Ta je po posvetu z umetniki sklenil, da se bodo v Parizu predstavili umetniki, ki se zbirajo in delujejo na umetniški domačiji Soraj, ki jo v Pernici pri Mariboru vodita zakonca Sonja in Rado Jerič.

Salon oziroma njegovi selektorji ne izbirajo le med akademskimi slikarji. Njegov pravi namen je izbrati kakovostna dela ne glede na izobrazbo umetnika, so sporočili z umetniške domačije Soraj.

V Parizu bodo tako od 7. do 10. decembra razstavljali Bogdan Čobal, Viktor Šest, Oto Rimele, Franci Skerbinek, Rado Jerič, Branimir Ritonja, Marjan Mirt, Veljko Toman, Zdravko Luketič in Igor Orešič. Vsak bo imel na razpolago 90 krat 120 centimetrov in bo v tem okviru lahko sodeloval s tremi deli. Za postavitev razstave, ki jo bodo odprli 7. decembra ob 18. uri, morajo poskrbeti sami.

Ob salonu bosta izšla dva kataloga: splošni katalog z objavljenimi deli vseh 600 umetnikov in katalog z objavljenimi deli slovenskih umetnikov. Oba bosta v angleškem jeziku.

Slovenski del razstave bodo nato 19. decembra predstavili v Mariboru.