Svet 30.11.2017 6:00

Arheologi morda našli prve materialne dokaze o izkrcanja Julija Cezarja v Veliki Britaniji

Leicester, 30. novembra - Arheologi z Univerze Leicester so našli materialne ostanke, za katere menijo, da so prvi dokaz o invaziji rimskega cesarja Julija Cezarja (100-44 pr.n.št.) na območje današnje Velike Britanije. Našli so jih v zalivu na polotoku Thanet v grofiji Kent v jugovzhodni Angliji, kjer naj bi pristalo Cezarjevo ladjevje.

Novo mesto. Arheologija, izkopavanje, izkopanina. Foto: Rasto Božič/STA

Novo mesto.
Arheologija, izkopavanje, izkopanina.
Foto: Rasto Božič/STA

Kot so po pisanju francoske tiskovne agencije AFP sporočili z Univerze Leicester, lokacija in tudi pokrajina v zalivu Pegwell ustrezata Cezarjevemu lastnemu opisu pristanka leta 54 pr.n.št.

Arheologi so na točki, s katere je dober pregled nad zalivom, našli rimsko orožje in še nekaj drugih predmetov, ki nakazujejo, da je bila na tem mestu morda zgrajena rimska utrdba, da bi zaščitila ladjevje, ki je pristajalo ob bližnji obali.

Projekt Univerze Leicester sicer vključuje različne aktivnosti - od pregleda same okolice do študija muzejskih eksponatov iz obdobja Cezarjeve invazije na območje današnje Velike Britanije. Spodbudilo ga je odkritje obsežnega obrambnega jarka, na katerega so naleteli pri arheoloških izkopavanjih ob gradnji nove ceste.