Slovenija 30.11.2017 9:20

V LGL predstava o pilotu papirnatega zmaja Bertu

Ljubljana, 30. novembra - Na velikem odru Lutkovnega gledališča Ljubljana (LGL) bo ob 18. uri premiera lutkovne predstavo Bert po besedilu in dramaturgiji Anžeta Viranta ter v režiji Katje Povše. V ospredju zgodbe je Bert, pilot papirnatega zmaja. Zaradi strasti do letenja zanemari ljubljeno Elviro, ki ga zapusti. To Berta vodi v vznemirljivo dogodivščino.

Ljubljana. Lutkovno gledališče. Foto: Domen Grögl/STA

Ljubljana.
Lutkovno gledališče.
Foto: Domen Grögl/STA

Bert je imel modro nebo in letenje tako rad, da je včasih celo pozabil na svojo ljubljeno Elviro. Naveličana večnega čakanja je nekega dne s parnikom prek morja odplula v novo življenje. Šele tedaj je Bert spoznal, kaj je v resnici izgubil. Sedel je v svojega zmaja in poletel za njo, so vsebino povzeli v LGL.

Na poti ga nad pustinjo ujame strašen vihar in ga z zmajem trešči na tla. Njegov zmaj je popolnoma uničen, nikoli več ne bo poletel. Kmalu spozna nenavadne sosede, ki ga prosijo, naj jim pomaga leteti. Toda Bert najprej niti slišati noče o tem. Počasi pa začne iz ostankov uničenega papirnatega zmaja izdelovati nova leteča vozila. Bo uslišal njihove želje in ali bo s tem premagal tudi svoj strah, sta vprašanji, ki jih odpira predstava.

Lik pilota Berta je navdihnil življenjepis Samuela Franklina Codyja (1867-1913), cirkusanta, izdelovalca papirnatih zmajev in navdušenega aviatorja. Američan Cody se je v mladosti pridružil potujočemu cirkusu, kasneje pa ustanovil svoje lastno potujoče gledališče, ki mu je zagotovilo tudi finančno stabilnost. Zaslužen denar je investiral v svoj hobi - izdelavo papirnatih zmajev.

Predstava Bert je nastala kot spoj igranega, lutkovnega in predmetnega gledališča, ki bo sočasno v nenehnem stiku in dialogu z video animacijo ter tehniko mapiranja, za katero je zaslužen Boštjan Čadež. V predstavi, primerni za otroke od 4. leta dalje, igrajo Lovro Finžgar, Miha Arh, Aja Kobe, Martina Maurič Lazar in Gašper Malnar.

Režiserka Katja Povše je lutkovna animatorka, igralka in pripovedovalka. Je ustanoviteljica avtorskega gledališča Pripovedno gledališče gdč. Bazilike in soavtorica AEIOU gledališča za dojenčke in malčke.

Koncept predstave je z režiserko zasnovala Špela Trobec, lutke in objekte v predstavi je izdelal Žiga Lebar, glasbo podpisuje Gregor Zemljič, animacijo pa Špela Čadež, Zarja Menart in Špela Trobec. Svetlobo bo v predstavi oblikoval Kristjan Vidner.