Slovenija 30.11.2017 12:16

Lahkonočnice so zvočne pravljice, ki povezujejo generacije

Ljubljana, 30. novembra - Pri podjetju A1 Slovenija so združili tradicijo s tehnologijo in si zamislili poseben medgeneracijski projekt - Lahkonočnice. Gre za zbirko zvočnih pravljic izpod peres sodobnih slovenskih avtorjev, ki jih lahko otroci in starši poslušajo prek računalnika, tablice ali telefona, v svet sanj pa jih popelje glas stanovalcev domov starejših občanov.

Na spletnem mestu lahkonocnice.si je trenutno objavljenih 71 pravljic, kmalu pa bo ta zakladnica bogatejša še za 31 novih. Da bodo praznični večeri, ki so pred nami, še lepši, bodo, kot so napovedali na današnji novinarski konferenci, do novega leta vsak dan objavili novo pravljico.

Projekt je zaživel pred natanko letom dni. Kot je pojasnila Tanja Kos iz A1, so se v tem času že obstoječim avtorjem pravljic pridružili štirje novi, za prav toliko je bogatejši nabor ilustratorjev, 13 obstoječim pripovedovalcem pa se je pridružilo 18 novih, ki v tem trenutku pravljice že pridno snemajo in vadijo.

Domu starejših občanov Fužine, ki je k projektu pristopil prvi, so se pridružili še Dom starejših občanov Tezno, Dom starejših občanov Trebnje in Dom upokojencev Postojna. Enemu od pripovedovalcev Marjanu Pircu iz doma na Fužinah branje pravljic - prebral jih je že osem - predstavlja "edinstveno srečo". "Ko ste začeli s tem projektom, se je v našem domu nekaj prebudilo," je povedal in poudaril, da je kot pripovedovalec pravljic dobil stik z življenjem in mladino.

"Lahkonočnice so edinstven projekt, pri katerem smo s pomočjo sodobnih tehnologij povezali čisto vse generacije. Lahko trdimo, da so v enem letu postale najbolj priljubljene zvočne pravljice, in verjamemo, da smo s tem pripomogli k priljubljenosti slovenske sodobne pravljice. Na to smo zelo ponosni," je povedala Tanja Kos in ob tem izpostavila, da so pravljice v tem času naštele prek 130.000 poslušanj.

Kot našteva spletna stran, so med sodobnimi slovenskimi pravljičarji Ana Duša, Bina Štampe Žmavc, Boštjan Gorenc Pižama, Cvetka Sokolov, Damjana Kenda Hussu, Jana Bauer, Nataša Konc Lorenzutti, Nina Kokelj, Sebastijan Pregelj, Tinka Bačič, Tomo Kočar in Žiga X Gombač. Za pravljične podobe pa skrbijo Alin Kostiov, Anja Držanič, Bojana Dimitrovski, Eva Mlinar, Maja Kastelic, Marko Rop, Milanka Fabjančič, Miha Hančič in Polona Lovšin.

Novost Lahkonočnic je t. i. pravljična škatla, pripomoček, "ko zmanjka domišljije", s katerim si bo vsak lahko ustvaril pravljico po svojem okusu, je pojasnila Tanja Kos. Škatlo, v kateri so bile nogavice, lupa in knjižica, je že preizkusil Boštjan Gorenc Pižama, ki si je z njeno pomočjo na današnjem dogodku v tistem hipu izmislil pravljico za otroke iz vrtca Galjevica o zmaju s sedmimi glavami z imenom Lepa princeska.

Recept za pravljico je čisto preprost. Zamisliti si je treba junaka in zaplet, ki bo na koncu razrešen, je povedal avtor, ki je prispeval že nekaj Lahkonočnic, za silvestrski večer pa je spisal pravljico o Dedku Mrazu, ki zamuja.

Lahkonočnice so sicer v sklopu projekta med drugim gostovale v oddaji Lahko noč, otroci! na Prvem programu Radia Slovenija, kjer so jih v živo iz radijskega studia ob glasbeni spremljavi pripovedovali znani igralci. V Pediatrični kliniki v Ljubljani pa je nastala stenska poslikava Letni časi, prek katere lahko otroci na edinstven način doživijo Lahkonočnice, saj oživi s pomočjo aplikacije za obogateno resničnost.