Svet 1.12.2017 6:00

V Pulju se danes začenja 23. knjižni sejem Sa(n)jam knjige

Zagreb/Pulj, 1. decembra - V domu hrvaških veteranov v Pulju bodo danes slovesno odprli letošnji 23. knjižni sejem Sa(n)jam knjige. Do 10. decembra se bo zvrstilo več kot 70 dogodkov. V programu Ljubljana bere bo nastopil pisatelj Dino Bauk, strokovno slovensko javnost pa bo predstavljala sociologinja Ksenija Vidmar Horvat.

Puljski knjižni sejem bo danes ob 12. uri uradno odprl znani hrvaški publicist in intelektualec Igor Mandić, ki bo predstavil svoj Predsmrtni dnevnik. Osrednjo temo letošnjega sejma Intime bo skozi pesem predstavil priljubljeni glasbenik Darko Rundek ob spremstvu violinistke Isabel iz njegove spremljevalne skupine, so napovedali organizatorji.

Na omizju o intimi na družbenih omrežjih bo spregovorila slovenska sociologinja Ksenija Vidmar Horvat, ki bo 8. decembra predstavila tudi hrvaški prevod svoje knjige Zamišljena mati: spol in nacionalizem v kulturi 20. stoletja. Pisatelj, kolumnist Mladine in odvetnik Bauk pa se bo s knjigo Konec. Znova. udeležil regionalnega programa Ljubljana bere 5. decembra, so za STA potrdili organizatorji.

Ena posebnosti letošnjega regionalnega programa bo dogodek Hercegovina bere, ki je posvečen sodobni hercegovski kulturno-pisateljski sceni. Poudarek bo na hercegovskih avtorjih, predvsem pesnikoma Alminu Kaplanu in Marku Tomašu ter avtorju opaženega romana Barva zemlje Elvedinu Neziroviću. Odprli bodo tudi razstavo znanega hercegovskega likovnega umetnika Safeta Zeca.

V programu A propos se bodo ukvarjali s francosko in frankofonsko književnostjo zlasti skozi afriški postkolonialni diskurz. Napovedan je prihod francoskega pisatelja mlajše generacije Sylvaina Prudhommea, ki je znan po svojem romanu Veliki.

Gostja sejma bo tudi ruska pisateljica Olga Slavnikova, ki bo predstavila svoj roman, naslovljen 2017, iz Makedonije pa prihaja Luan Starova s svojim novim romanom Erheve, je napovedala direktorica sejma Magdalena Vodopija. Večina gostov bo s Hrvaške, med drugimi tudi priljubljeni igralec Rade Šerbedžija, ki bo predstavil knjigo Po dežju.

Napovedanih je približno 200 pisateljev, založnikov, filozofov, antropologov, prevajalcev, književnih kritikov in drugih gostov, ki se bodo udeležili več kot 70 predstavitev knjig, omizij, strokovnih dogodkov, razstav in filmskih večerov.

Prihod na sejem, ki je v svoji 23-letni zgodovini postal eden od simbolov Pulja, je potrdilo več kot 250 založnikov, kar bo največje število ponudnikov knjig na tem sejmu v preteklih desetih letih. Pričakujejo tudi več kot 60.000 obiskovalcev.