Slovenija 2.12.2017 5:00

Na Vodnikovi domačiji bo vrata odprl decembrski sejem ilustracije

Ljubljana, 2. decembra - Na Vodnikovi domačiji bodo ob 17. uri odprli 3. decembrski sejem ilustracije. Na njem bo mogoče kupiti dela 27 ilustratork in ilustratorjev, večinoma odtise, nekaj je tudi originalov. Med sodelujočimi so tudi staroste slovenske ilustracije Ančka Gošnik Godec, Marlenka Stupica in Marjanca Jemec Božič. Sejem bo odprt do 29. decembra.

Ljubljana. Vodnikova domačija. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Vodnikova domačija.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Izbor sodelujočih ilustratorjev je deloma naredila dosedanja vodja galerije Petja Grafenauer, deloma so izbor dopolnili z mlajšimi avtorji, ki so se jim naknadno oglasili. Kot je na novinarski konferenci pred odprtjem sejma povedala programska vodja Vodnikove domačije Tina Popovič, so še posebej veseli, da na sejmu ponujajo dela Ančke Gošnik Godec, Marlenke Stupica in Marjance Jemec Božič.

Ančka Gošnik Godec je letos praznovala 90. rojstni dan, Marlenka Stupica ga bo vsak čas, Marjanca Jemec Božič pa ga bo prihodnje leto. Vse tri tako ustvarjajo že več kot 60 let. Na sejmu pa sodeluje tudi Jelka Reichman, ki je sicer desetletje mlajša, a jo prav tako prištevajo k omenjenim pravljičarkam.

Sodeluje tudi Hana Stupica, ki na sejmu prodaja le odtise. "Glede na to, koliko časa sedim zraven enega, bi bili originali predragi," je povedala na novinarski konferenci. Dodala je, da so sicer danes skeni in odtisi že tako kakovostni, da ji je že nekajkrat "lasten original uspelo zamenjati za odtis". Poleg tega so "žepu prijaznejši".

Na sejmu sodelujejo še Kaja Avberšek, Ana Baraga, Nenad Cizl, Zvonko Čoh, Milanka Fabjančič, Teja Kleč, Anka Kočevar, Tanja Komadina, Blackbear&Whitebear, Jernej Kovač Myint, Marjan Manček, Ana Maraž, Matija Medved, Silvan Omerzu, Maša P. Žmitek, Andreja Peklar, Miha Perne, Marysia Szmatula Černe, Igor Šinkovec, Peter Škerl, Nina Štajner, Meta Wraber in Ana Zavadlav.

Organizatorji želijo, da avtorji na sejmu ponudijo vsako leto kakšne nove motive. Nekateri ilustratorji, ki so bili z njimi prvi dve leti, so si zato po besedah Tine Popovič zaželeli premora, nekateri tudi zato, ker niso imeli narisanih novih stvari. Poleg tega se trudijo, da so cene postavljene tako, da so razlike med odtisi in originali dovolj velike. Odtise želijo ponujati po čim bolj dostopnih cenah in hkrati dvigniti ceno originalom, seveda v dogovoru z ilustratorji.

Ob sejmu bo potekal bogat spremljevalni program, ki bo med drugim ponudil sejemska dneva z ilustratorji, pogovore, pripovedovanje z ilustracijami v živo in delavnice.