Slovenija 3.12.2017 8:30

V Novem mestu razstava območnih likovnikov na temo jantarnega leta

Novo mesto, 3. decembra - Društvo likovnih umetnikov Dolenjske bo v svoji galeriji v Kulturnem centru Janeza Trdine v Novem mestu drevi ob 18. uri odprlo razstavo JantArt, ki so jo njegovi člani pripravili v okviru novomeškega iztekajočega Jantarnega leta. Prodajna razstava, ki so jo pripravili kot zadnjo v razstavnem letu, bo na ogled do konca januarja prihodnje leto.

Novo mesto. Razstava Jantar - dragulji Baltika v Novem mestu. Foto. Rasto Božič/STA Arhiv STA

Novo mesto.
Razstava Jantar - dragulji Baltika v Novem mestu.
Foto. Rasto Božič/STA
Arhiv STA

Kustosinja razstave in umetnostna zgodovinarka Kristina Tina Simončič je zapisala, da je tematsko razstavo JantArt navdihnil okamneli jantar, ki kot časovna kapsula odpira pogled v preteklost in drugo resničnost.

Jantar je s svojo široko paleto toplih barvnih odtenkov in s svojim zgodovinskim pomenom ponudil navdih za vsebinsko in oblikovno raznolika likovna dela trinajstih umetnikov in članov območnega društva.

Na razstavi sodelujejo Hamo Čavrk, Martina Hegediš, Svetlana Jakimovska-Rodič, Simon Kajtna, Mateja Kavčič, Boštjan Kavčič, Alojz Konec, Martina Koritnik Fajt, Robert Lozar, Jože Marinč, Jožica Medle, Nataša Mirtič in Janko Orač.

Kustosinja je izpostavila fotografije Mateje Kavčič, Morsko krajino Simona Kajtne, Pesem o jantarju iz Baltiškega morja Martine Hegediš, Zaljubljene rože Jožeta Marinča, Jantarno krajino Janka Orača, miniaturne pejšaže Alojza Konca, Žareči jantar Jožice Medle in kiparsko delo Element Boštjana Kavčiča.

Hamo Čavrk je svoje delo, posvečeno jantarju, uvrstil v svoj večletni niz Carta Incognita, Svetlana Jakimovska Rodič je pripravila tri grafične liste Dnevnik Halštata, Robert Lozar je prispeval ironično naslovljeno sliko Jantarja trenutno nimamo, grafičarka Nataša Mirtič pa je s svojim Zapisom o mestu želela opozoriti na imena in dogodke, ki so po njenem mnenju v Novem mestu naleteli na preskromen odziv ali pa niso bilo ustrezno ovrednoteni.

Sicer pa popotovanje z jantarjem povezuje preteklost in sodobnost, "v kateri so člani Društva likovnih umetnikov Dolenjske kot kosi jantarja in vsak zase unikat z lastno ustvarjalno poetiko, dragoceni in neponovljivi, a povezani v času, prostoru in skupni zavezanosti umetnosti", je še zapisala kustosinja.

V Novem mestu, ki slovi po številnih arheoloških in med njimi tudi raznovrstnih starejšeželeznodobnih jantarnih najdbah, so zadnje leto posvetili tej od nekdaj čislani okamneli smoli. V okviru Jantarnega leta so pripravili mednarodno arheološko konferenco, konferenco mest ob evropski jantarni poti, več razstav in drugih prireditev.

V omenjeno društvo, ki pokriva Dolenjsko, Belo krajino in Posavje, je včlanjeno 28 akademskih umetnikov.